Putins kys i biografen

PREMIERE. Lise Birk Pedersens aktuelle dokumentarfilm fra dagens Rusland har premiere den 19. januar. "Putins kys" er udtaget til den prestigefyldte Sundance Filmfestival og var i hovedkonkurrencen på Amsterdams Dokumentarfilmfestival, IDFA.

"Putins kys" giver et unikt og sjældent indblik i "demokrati på russisk" fortalt gennem den 19-årige Masha, som har viet sin fremtid til en politisk karriere inden for Putins ungdomsbevægelse.

Filmen er blevet ekstra aktuel efter det russiske Duma-valg i december 2011. Et Duma-valg, som efterfølgende har været præget af anklager om valgsvindel og protester mod Putins styre. I marts stiller Putin på ny op til præsidentvalget, som han har stået til at vinde, siden han meldte sin tilbagekomst.

To af filmens hovedpersoner, den systemkritiske journalist og blogger Oleg Kashin og oppositionslederen Ilya Yashin spiller afgørende roller i den store protestbevægelse. Begge er i Danmark i forbindelse med filmens premiere.

Filmen blev rigtig godt modtaget af publikum og den internationale presse ved sin premiere på Amsterdams Dokumentarfilmfestival, IDFA. Den 20. januar får "Putins kys" amerikansk premiere på Sundance Film Festival.

Læs også interviewet "Et kys som et tveægget sværd

Dato: 19. januar 2012
Sted: Grand Teatret i København, Øst for Paradis i Aarhus, Café Biografen i Odense, Biffen i Aalborg, Nicolai Bio i Kolding og Huset i Esbjerg.