Radioaktive film i Videoteket

FILMHUSET. Frygten for kernekraft er med den lurende atomkatastrofe i Japan uhyggeligt aktuel. Videoteket viser menneskets gru og begejstring i en serie af radioaktive dokumentarfilm fra 50'erne til i dag.

"THIS is the power of the atom!" erklærer den gennemtrængende speaker i den lille britiske dokumentar fra 1956, "Atomic Achievement". Filmen er bombastisk atom-begejstring for universets superkraft, som videnskab og industri endelig har tæmmet. Med storstilede fanfare-trut og autoritær voice-over giver filmen en tidstypisk ubekymret præsentation af kernekraftens potentiale.

Holdningen til kerne-energi har rykket sig langt siden 50'erne, og Videotekets serie dokumenterer udviklingen i glimt:

Fra mareridtsforestillinger om de uoverskuelige konsekvenser efter reaktorulykken i Tjernobyl efteråret (1987) til den roste nye danske Into Eternity (2010) om et storstilet projekt med opbevaring af radioaktivt affald dybt inde i de finske fjelde. I Tankograd (2010) følger vi livet omkring et professionelt dansekompagni i en af verdens mest radioaktivt forurenede byer, russiske Chelyabinsk.

Titler i serien Radioaktive Film:

• A is for Atom (1952)
• Atomic Achievement (1956)
• The atom: a closer look (1980)
• Tjernobyl efteråret (1987)
• Køberhavnerfortolkningen (2004)
• Tankograd (2010)
• Into Eternity (2010)

Serien ”Radioaktive film” åbner officielt tirsdag den 5. april kl. 12 – men allerede nu kan man afholde sin egen snigpremiere, hvis man besøger Videoteket. Her er der ubegrænset adgang til alle film i serien samt 3.300 andre titler. Nogle af filmene er også tilgængelige på nettet via Filmstriben, som de fleste folkebiblioteker kan give adgang til.

• Læs mere om serien og de enkelte film: http://www.dfi.dk/Filmhuset/Videoteket/Radioaktive-film.aspx  
• Læs introduktionen til serien: http://www.dfi.dk/Filmhuset/Videoteket/Radioaktive-film/Introduktion-til-filmserien.aspx 

 

VIDEOTEKET

I Videoteket kan publikum se et stort udvalg af de kort- og dokumentarfilm, som Det Danske Filminstitut distribuerer. Man kan blandt andet se film fra det tidligere Statens Filmcentral (SFC) samt film som nu distribueres via Filmstriben til biblioteker og skoler. Alle er velkomne til at møde op i åbningstiden og se de film man ønsker. Der er p.t. 3.300 film at vælge imellem i Videoteket og der kommer løbende nye titler til.

ÅBNINGSTIDER
Mandag: Lukket
Tirsdag og torsdag: 12:00-19:00
Onsdag og fredag: 12:00-16:00

ADRESSE
Du finder Videoteket på 1. sal i Filmhuset, Gothersgade 55, København K.

Tags: Videoteket