Rendyrket vildskab

FESTIVAL Anti-autoritære, fulde af rendyrket vildskab og kunstnerisk stimulerende. Odense Film Festival 2010 blænder mandag den 23. august op for 120 kortfilm. En genre, der vil og tør det hele. Og så har der aldrig været mere brug for den end netop nu, mener festivalens kunstneriske leder Mikkel Munch-Fals.

Odense Internationale Film Festival (OFF) fejrer sit 25-års jubilæum med et stort internationalt filmprogram, workshops, Q&A’s, open air-visninger og de obligatoriske efterfester.

"De her små, intense film gør ofte op med autoriteterne. De har en rendyrket vildskab, man sjældent ser andre steder."

Men først og fremmest handler det om kortfilm. FILMupdate har talt med festivalleder Mikkel Munch-Fals, Prami Larsen fra Filmværkstedet og Jakob Høgel fra New Danish Screen, der alle har et passioneret forhold til den skarpe filmiske fortælling.

Fokus på de korte

Festivalen åbnede for første gang biografsalene i 1986, dengang udelukkende med kortfilm i konkurrencen. I midten af 1990’erne forsøgte festivalen at favne bredere ved også at invitere spillefilm og dokumentarer indenfor dysten om priserne. For nogle år siden bevægede man sig dog tilbage til det oprindelige udgangspunkt; fuld fokus til kortfilmen. Og det kunne publikum lide. OFF er i hvert fald blevet synonym med fyldte biografsale og populære workshops.

Vil ha’ vildskaben op på lærredet

Mikkel Munch-Fals, mener, at OFF’s fokus på kortfilm er tiltrængt:
”I en tid, hvor de film, du ser i biografen, ofte kan være svære at skelne fra hinanden, fordi der efterhånden er så mange penge på spil, at filmholdene ikke tør tage de store chancer, er det forfriskende med kortfilm. De korte film, der ofte varer omkring fem minutter, laves ikke for at gøre instruktøren eller producenten millionærer. De laves, fordi instruktøren vil vise sine talenter med nogle historier, som der i andre genrer ikke er råd til at fortælle. Det er for mig ekstremt kunstnerisk stimulerende.
De her små, intense film gør ofte op med autoriteterne. De har en rendyrket vildskab, man sjældent ser andre steder. Det er dét, kortfilm kan, det er ikke et stort filmholds kompromis, men mere instruktørens idé om, at ’det-gør-vi-bare’!”

Her er de nye talenter

Prami Larsen er leder af Det danske Filminstituts Filmværksted, hvor der produceres en del kortfilm. Prami Larsen har fulgt med i festivalens udvikling og er glad for det rendyrkede fokus på kortfilm. Kortfilm er nemlig vigtige og effektive til at udpege de nye talenter, mener han.
”Hvis man kan mestre det at lave kortfilm, så har man et stort talent for at lave film. Kortfilm er en kompliceret genre, der kræver, at man kan skære helt ind til benet. På den måde bliver det nemt at se, hvem der har talent for at lave gode film. En så vigtig genre, der blotter filminstruktørens færdigheder og afslører det sande talent, fortjener sin egen festival. Derfor er det en glæde at se, at OFF profilerer sig klart og præcist.”

Filmisk digt

Hos New Danish Screen (NDS) er man med til at hjælpe en lang række kortfilm til verden. Jakob Kirstein Høgel, NDS’s kunstneriske leder, ser frem til en festival, som giver plads til en genre, der efter hans mening ikke får nok plads i det samlede billede.
”Se på den litterære verden. Der er romaner, noveller og digte, alle vigtige og betydningsfulde genrer. Sådan bør det også være med film. Derfor er det vigtigt at følge med i, hvad der sker på kortfilmsfronten."

OFF10 åbnes mandag den 23. august.

Alle filmvisninger på OFF10 er gratis.

Læs mere om festivalen og dets store udbud af kortfilm fra hele verden på www.filmfestival.dk