Respekt for Barndommen - og BUSTER

BUSTER Københavns Internationale Filmfestival For Børn Og Unge er tilbage fra 19. til 26. september, og den 6. oktober afholder Det Danske Filminstitut et seminar for filmskabere under titlen Respekt For Barndommen. FILMupdate har i den anledning bedt DFI's to børnefilmkonsulenter, Thomas Krag og Miriam Nørgaard, om at pege på en række seværdige film fra BUSTER's store program, der er interessante i perspektivet "respekt for barndommen".

Vi der blev tilbage 

"Ideen med seminaret Respekt For Barndommen er, at vi vil inspirere filmskaberne til i højere grad at fokusere på de kunstneriske og fortællemæssige udfordringer, der kan være i at bruge historier fra børn og unges eget liv," fortæller Thomas Krag. "Selv om vi har kaldt arrangementet Respekt For Barndommen, kommer vi i lige så høj grad til at beskæftige os med film til unge, for begge grupper har krav på fortællinger, som rammer dem dér, hvor de er i deres liv og udvikling."

På seminaret i oktober vil der blive vist et udpluk af film fra hele verden. Arrangørerne vil fokusere på film, som udfordrer filmsproget både i brugen af personligt stof og filmiske universer.

"At seminaret følger lige efter festivalen, giver en oplagt mulighed for at gå på jagt i BUSTER's program. Man kan finde film fra den store verden, som virkelig kommer ind under huden; især fra Brasilien, som er et af de filmlandes produktion, vi vil afsætte tid til at diskutere på seminaret", fortsætter Thomas Krag.

Miriam Nørgaard har især kig på en række film, der bevæger sig i særprægede universer. Et emne som også tages op på det kommende seminar. "Og så vil vi gerne rykke ved den sædvanlige opfattelse af, hvad der er film til lige netop børn og unge," tilføjer Miriam Nørgaard, "og der er mange af den slags film i BUSTER's program, som man kan blive inspireret af".

Konsulenterne foreslår

Særprægede universer:

 • "Piano Forrest" (Japan): Ude midt i skoven finder to drenge et flygel, som de beslutter sig for at spille på. (kortfilm)
 • "Route 225" (Japan): Eriko og Daigo og opdager, at deres forældre er blevet suget ind i en anden dimension. Den ligner den verden, vi kender, men er fuldstændig blottet for forældre.
 • "Nocturna" (Spanien): Tim bor på et børnehjem og rangerer nederst i hierarkiet, men da han en aften ikke kan sove, oplever han natteverdenen, Nocturna, som er truet af en farlig skygge.
 • "Cosmic Boy" (Brasilien): Langt ude i fremtiden bor børnene Luna og Maninho på en fremmed planet. Her er alting skemalagt. En dag ender de to børn i et andet solsystem, hvor fantasi og frihed hersker.
 • "Ung mand falder" (Danmark): Det rører sig i den 17-årige Hue, som er travlt beskæftiget med stressende eksamener, tabet af et familiemedlem og kærligheden. (kortfilm)

Brasilianske film:

 • "Central Station" (Brasilien): Den pensionerede skolelærer Dora hjælper analfabeter i Rio med at skrive breve, men stikker pengene til forsendelsen i egen lomme. Det stopper hun med, da hun en dag får ansvaret for en 9-årig pige.
 • "The Year My Parents Went on Vacation" (Brasilien): Mauros forældre beslutter sig for at forlade Brasilien under den politiske uro i 1970 og efterlader Mauro hos hans bedstefar, men de er intetanende om, at bedstefaren lige er sovet ind.
 • "Afterschool" (USA): Robert, en ung elev på en eliteskole, har fået opgaven at lave en film om skolen. Ved et tilfælde filmer han to af de populæreste piger på skolen døende af en overdosis. Filmen er lavet af en brasiliansk instruktør.

Andre relevante film fra den store verden:

 • "Summer Scars" (England): Seks venner pjækker fra skole for at opholde sig i skoven og får tiden til at gå med at kysse, drille og vise sig overfor de andre i gruppen. Et farligt spil begynder, da en mand dukker op.
 • "Black Balloon" (Australien): Thomas elsker sin autistiske bror, men broderens handicap gør det svært for ham at invitere skolens smukke pige hjem.
 • "Lake Tahoe" (Mexico): Da Juan ved et uheld kører sin bil ind i en lysmast, må han ud og lede efter en mekaniker. Reservedelen, han mangler, er ikke til at opdrive, og dagen udvikler sig langsom til et absurd eventyr.
 • "This is England" (England): Shaun har det svært i skolen, men da han finder sammen med en gruppe skinheads, er der dømt venskab, musik, sjov og ballade. Så tager tingene en farlig drejning.
 • "Juno" (USA): Et lysere billede af en ung graviditet end vi er vant til at se: Juno er blevet gravid med sin gode ven Paulie og finder en plejefamilie til sit kommende barn.

["Vi der blev tilbage". Foto: Martin De Thurah]