Restaureret Dreyer-film på Berlin Filmfestival

Carl Th. Dreyers første tyske film "Elsker Hverandre" ("Die Gezeichneten"), som Det Danske Filminstitut har gennemrestaureret, får international repremiere på filmfestivalen i Berlin ved et specialarrangement i festivalens retrospektive serie.

Filmen er fra 1922 og baseret på den danske forfatter Aage Madelungs roman om en russisk pogrom. Den blev optaget i Berlin, hvor Dreyer benyttede sig af de mange russiske immigranter til at vælge sig de rigtige ansigter.

Siden 1961 har filmarkivet i Danmark ejet en kopi, modtaget fra Sovjet. Men for et par år siden opdagede en fransk filmforsker en ny og mere original kopi i et filmarkiv uden for Paris. Den var deponeret der af filmarkivet i Toulouse, der havde modtaget den originale russiske nitratkopi fra Moskva. Hvordan den var havnet i Moskva er endnu ikke klarlagt, men Filminstituttet fik lov til at overtage kopien og forestå restaureringen.

Restaureringen blev gennemført på Digital Film Lab i København, hvor der blev lavet en digital kopi i høj opløsning, så større skader og mindre skrammer og pletter kunne udbedres. Efterfølgende har filmhistorikeren og Dreyer-eksperten Casper Tybjerg arbejdet sammen med museumsinspektør Thomas Christensen om at rekonstruere mellemteksterne.

"Elsker Hverandre" vises med klaver-akkompagnement i Berlin den 12. februar. Der er planer om en præsentation af filmen på tv ARTE, og Filminstituttet planlægger en dvd-udgivelse.

Fem nye danske film er udtaget til Berlin Filmfestivalens officielle program, og senest er den danske instruktør Simon Stahos svensk-danske koproduktion "Himlens hjerte" udtaget til festivalens hovedsektion i programmet Berlinale Special.

DFI-nyhed om 5 danske film i Berlins officielle program DFI's Berlin website: www.dfi.dk/berlin

For yderligere oplysninger:

Det Danske FilminstitutOmrådedirektør Dan Nissen, 3374 3579, dann@dfi.dkMuseumsinspektør Thomas C. Christensen, 3374 3576, thomasc@dfi.dk