Rom-priser til Hævnen og Hold om mig

Susanne Biers "Hævnen" og Kaspar Munks "Hold om mig" er gået rent ind på Roms Internationale Filmfestival, hvor de to film her til aften har vundet tre priser.

Den romerske kejser Marcus Aurelius, der har lagt navn til priserne på den nu fem år gamle, men stort anlagte filmfestival i Rom, er blandt andet citeret for det humane udsagn: "Pas på at du aldrig føler overfor umennesker, hvad umennesker føler over for mennesker." Et livssyn der også kommer i spil i Susanne Biers "Hævnen".

Publikummet på Roms festival valgte da også Biers film som bedste film, og "Hævnen" modtager derfor Marcus Aurelius Publikumsprisen her til aften sammen med festivalens Grand Jury Award.

Kaspar Munk har i aften vundet Marcus Aurelius-prisen for nye talenter. Prisen uddeles på tværs af alle festivalens serier til en instruktør eller skuespiller, der præsenterer sin første spillefilm.

Da Kaspar Munks "Hold om mig" blev vist i børne- og ungdomskonkurrencen tidligere på ugen, var det et dybt rørt publikum, der deltog i den efterfølgende Q&A-session, som trak ud og fortsatte halvanden time.

Susanne Bier, Trine Dyrholm, Kaspar Munk og producer Anders Toft Andersen drog her i eftermiddag af sted til Rom, for at modtage priserne ved afslutningsgallaen.

Susanne Bier udtalte: "Det er fantastisk, at 'Hævnen' både belønnes af publikum og jury, der altid plejer at være uenige, når der skal uddeles festivalpriser. Det er helt vildt enestående, at filmen formår at bevæge i begge retninger - specielt når man tænker på, at den blev vist på dansk med engelske undertekster."

Biers film, der netop har rundet 400.000 solgte billetter herhjemme, fik verdenspremiere i Toronto, hvor publikum og presse modtog den med begejstring. Senest har filmen, der er dansk kandidat til Oscar-nomineringerne, fået flotte anmeldelser ved premiererne i Norge og Sverige. "Hævnen" får italiensk biografpremiere den 14. januar.

Festivalen gav sidste år prisen for bedste spillefilm til Nicolo Donatos "Broderskab". Både den og "Hold om mig" er blevet til med støtte fra Det Danske Filminstituts RÅFILM-pulje.

Rom Internationale Filmfestival