Roos Pris 2010 til Lars Skree

Det Danske Filminstituts dokumentarpris på 25.000 kr. blev lørdag den 28. august tildelt filmfotograf Lars Skree, der satte livet på spil under optagelserne til krigsdramaet "Armadillo". Prisoverrækkelsen foregik på Filmhøjskolen i Ebeltoft under det årlige branchetræf for dokumentarfilmfolk.

Hård hund og poet

Kollegerne i filmbranchen beskriver Lars Skree som en sammensat person med et enormt kunstnerisk overblik. Prisudvalget begrunder tildelingen med hans enorme dygtighed, venlighed og mod: 

  • Lars Skree har en enestående evne til at være 100 % til stede i nuet - som intens lytter og seer. Det ene øje er indstillet på nær - det, der sker i billedet - og det andet på det store perspektiv, det uden for billedet. Han har en 7. sans for at fornemme det, der kommer til at ske lige om lidt… og for at huske at tænde for kameraet. 
  • Lars Skree har et skarpt æstetisk blik og en vidtfavnende faglig dygtighed. Han behersker ubesværet det iscenesatte og det dokumentariske, den poetiske refleksion og det rå drama. Han er villig til at gå meget langt for at få sine billeder med hjem; han engagerer sig med livet som indsats. 
  • Lars Skree er en generøs og kreativ samarbejdspartner. Han har forståelse for filmens behov og instruktørens vision; en begavet medspiller – og modspiller. Selvom det måske ikke huer instruktøren i den konkrete situation, er der kommet bedre film ud af den insisteren. 
  • Lars Skree har en høj moral og en stor medmenneskelighed. Han får folk omkring sig til at føle sig godt tilpas og er altid kritisk bevidst om, hvad han filmer og ikke mindst hvorfor. 
  • Lars Skree er som yin og yang; hård hund og poet, kampsoldat og graciøs linjedanser.

Lars Skree tog afgang som fotograf fra Den Danske Filmskole i 1997. Han har filmet en lang række spille- og dokumentarfilm og har modtaget priser for bedste fotografering for blandt andet "Swenkas" (instruktion Jeppe Rønde), "Fra Thailand til Thy" og "Fra Thy til Thailand" (begge instrueret af Janus Metz). Lars Skree er aktuel med "Blood in the Mobile" (af Frank Piasecki Poulsen), der har premiere i næste uge.

Roos Prisen

Roosprisen, opkaldt efter dokumentarfilmpioneren Jørgen Roos, blev etableret i 1995 med det formål at påskønne en særlig bemærkelsesværdig indsats for dokumentarismen i Danmark.

Priskomiteen har bestået af sidste års modtagere, instruktør Anders Østergaard og producent Lise Lense-Møller, samt direktør Henrik Bo Nielsen og udviklingschef Malene Flindt Pedersen fra Det Danske Filminstitut.

Tidligere prismodtagere: Jørgen Roos, Jørgen Leth, Sami Saif, Phie Ambo, Janus Billeskov Jansen, Jon Bang Carlsen, Jesper Jargil, Anne Wivel, Tue Steen Müller, Niels Pagh Andersen, Arne Bro, Steen Møller Rasmussen, Tine Fischer samt duoen Lise Lense-Møller og Anders Østergaard.

Tags: Roosprisen