Roos Pris 2017 til Anders Villadsen

PRIS. Klipper Anders Villadsen modtager årets Roos Pris for sit bidrag til dansk dokumentarfilm, hvor han med sin musikalitet, flid og sikre dømmekraft fungerer som inspirerende samarbejdspartner og fødselshjælper.

Klipper Anders Villadsen er en af de kreative kræfter i dansk film, der slider i kulissen, og hvis indsats har glædet et stort publikum gennem mange år, uden at de måske kender navnet.

Anders Villadsen har på sit CV en række prisbelønnede og populære kortfilm, tv-serier og spillefilm, men den flittige og alsidige klippers omfangsrige filmografi tæller også et imponerende antal markante dokumentarfilm, og det er den indsats, der her hædres.

Titler så forskellige som "Troldkarlen" (1999), "Tintin og mig" (2004) og "Gasolin'" (2006), lavet i samarbejde med instruktør Anders Østergaard, og de seneste værker "Stay behind – min farfars hemmelige krig" (Ida Grøn, 2017) og "Tutti a casa – Al magt til folket?" (Lise Birk, 2016) vidner om Anders Villadsens virtuositet og spændvidde.

Grundighed, musikalitet og sikker dømmekraft

Roos Prisen går til en bemærkelsesværdig indsats for dansk dokumentarfilm, og priskomiteen motiverer valget af Anders Villadsen således:

"Anders Villadsen er begavet med en sjælden kombination af faglige og personlige egenskaber, der får de film, han er involveret i, til at løfte sig langt ud over det sædvanlige. Han går til alle opgaver med stor grundighed og arbejder sig analytisk ind i stoffet. Men den systematiske tilgang er kombineret med en enorm nysgerrighed, musikalitet og lyst til at eksperimentere. Hans eminente rytmiske sans gælder både filmens mikro- og makroplan. Han er i stand til hurtigt at overskue og skabe strukturel og temamæssig sammenhæng i en film. Og han er ikke bange for komplekse fortællinger – han opsøger dem ofte selv – og mestrer at formidle den store historie i den lille.

Kolleger, der har arbejdet med Anders Villadsen, fremhæver ud over hans dygtighed hans ydmyghed, loyalitet og sikre dømmekraft. Han er lyttende, åben og loyal over for instruktøren og projektet, men skaber også med sin integritet og autoritet rum, der udfordrer de kreative kræfter til at gå efter de bedste løsninger.

Anders Villadsen evner at finde potentialet i et filmisk materiale og forløse historier, der både berører os og gør os klogere på verden. Anders Villadsen er interesseret i samfundet, han har en tro på filmkunstens værdi for mennesker, og den insisteren præger alle hans film."

Om Roos Prisen

Roos Prisen, der er opkaldt efter dokumentarfilmpioneren Jørgen Roos, blev etableret i 1995 med det formål at "påskønne en særlig bemærkelsesværdig indsats for dokumentarismen i Danmark".

Tidligere prismodtagere er: Jørgen Roos, Ole Askman, Jørgen Leth, Sami Saif, Phie Ambo, Janus Billeskov Jansen, Jon Bang Carlsen, Jesper Jargil, Anne Wivel, Tue Steen Müller, Niels Pagh Andersen, Arne Bro, Steen Møller Rasmussen, Tine Fischer, duoen Lise Lense-Møller og Anders Østergaard, Lars Skree, Eva Mulvad, Michael Noer, Adam Nielsen, Signe Byrge Sørensen, Henrik Bohn Ibsen og Dola Bonfils.

Priskomiteen består af sidste års prismodtager, instruktør Dola Bonfils, direktør Henrik Bo Nielsen fra Det Danske Filminstitut og afdelingschef Ane Mandrup, også fra Filminstituttet. 

Prisoverrækkelsen fandt sted lørdag aften den 26. august på Filmskolen ved det årlige branchetræf for dokumentarfilmfolk.