Rundt om Filminstituttet i 2022

ÅRSRAPPORT. At bringe filmarven ud til så mange mennesker som muligt, øge fokus på filmdannelse i skolerne og give danskerne nye og varierede filmoplevelser på tværs af landet var nogle af Filminstituttets primære fokusområder i 2022.

I Danmark har vi en stærk filmkultur. Dansk film er en uomgængelig del af vores kulturlandskab, og internationalt nyder danske film og filmskabere stor anerkendelse inden for både spille- og dokumentarfilm. Stort set alle danske spillefilm bliver til med støtte fra Filminstituttet. Når dansk film står stærkt internationalt, er det med Filminstituttet i ryggen. Når danske skoleelever bliver præsenteret for film i undervisningen, er det ofte Filminstituttet, der har sikret dem adgang. Og når et støt stigende antal brugere ser og deler historiske klip fra 'Danmark på film', er det på samme måde kun muligt takket være et årelangt digitaliseringsarbejde i Filminstituttets arkiver. I Cinemateket, som har filialer og partnerbiografer landet rundt, udbydes hvert år et  omfattende udbud af unikke filmoplevelser fra før og nu. 

På trods af den publikumsmæssige tilbageholdenhed, der satte sig præg på starten af året, blev 2022 et flot år for dansk film. Hver 3. solgte biografbillet i Danmark var til en dansk film. Det svarer til en markedsandel på 30%, hvilket er blandt de højeste i Europa. Internationalt markerede dansk film sig usædvanligt flot med stor repræsentation på de førende filmfestivaler og award-shows. Herhjemme fortsatte indsatsen på at digitalisere og udbrede filmarven. De landsdækkende tilbud Med skolen i biografen, Børnebiffen og filmvisninger via Filminstituttes historiske steamingsites nåede også i 2022 ud til en bred og mangfoldig brugerskare, og sikrede sammen med Cinematekets aktiviteter filmoplevelser i hele landet. 

I årsrapporten for 2022 redegøres for årets resultater. Her illustreret i overblik: