From Russia with love

IDFA. Instruktøren Lise Birk Pedersen blev hyldet med klapsalver, da rulleteksterne løb over lærredet efter verdenspremieren på hendes dokumentarfilm "Putin's Kiss".

Lise Birk Pedersens "Putin's Kiss" fik en fornem premiere i hovedkonkurrencen ved verdens vigtigste dokumentarfestival, IDFA. Salen var fyldt med 750 gæster, og stemningen var høj.

"Det var en fantastisk oplevelse, at se filmen sammen med så mange mennesker og i så smukke omgivelser," fortæller instruktøren.

Det var den første af i alt elleve visninger af filmen. Der er kun billetter tilbage til én af forestillingerne.

"Putin's Kiss" følger Masja. En russisk pige, der har gjort karriere i Nasji, en pro-Putin ungdomsorganisation, der arbejder for et stært Rusland. Udover at arrangere politiske møder og sommerlejr med sunde udendørsaktiviteter står organisationen også for intimidering af politiske modstandere og overfald på kritikere.

"Folkene i Nasji har ikke set filmen endnu. De finder på nogle ret vilde ting, hvis de ser sig sure på nogen, så jeg er faktisk lidt spændt på, hvordan de reagerer."

Efter premieren handlede spørgsmålene fra salen bl.a. om, hvordan det var lykkedes at få adgang til begivenhederne, mens de udspillede sig, og hvor idéen til historien var opstået. En amerikaner i salen ville til sidst gerne høre, hvornår Lise Birk Pedersen skulle lave film i Rusland igen. Svaret var kort: "Det kommer an på, om jeg kan komme ind igen."

Læs interview med Lise Birk Pedersen om "Putin's Kiss" i artiklen "Et kys som et tveægget sværd" (FILM#73).

Putin stiller op til præsidentvalget i foråret 2012, hvor han med stor sikkerhed forventes at vinde.

"Putin's Kiss" har dansk biografpremiere den 12 januar.

Mere info om film og visninger på dokumentarfilm-festivalen i Amsterdam på Det Danske Filminstituts IDFA-website: www.dfi.dk/idfa

Panorama fra premieren