Sandheden om Trier?

NY BOG. "Geniet – Lars von Triers liv, film og fobier" af Nils Thorsen går i kødet på myten om Lars von Trier som den store manipulator.

Der er intet ved Lars von Trier, der er let tilgængeligt, hverken når det drejer sig om hans person eller hans film. Nils Thorsen forsøger i bogen "Geniet – Lars von Triers liv, film og fobier" at finde ind til sandheden om Lars von Trier – eller i hvertfald komme så tæt på som muligt.

Kernen i bogen er de lange samtaler med Trier, som suppleres af en række interviews med centrale skikkelser i instruktørens liv privat og kunstnerisk.

Anmeldelser

Underholdende giftigt 

Fra Lars Movin på Politiken er der ros til den nye biografi og samtalerne mellem Nils Thorsen og Lars von Trier.

"Først og fremmest er det underholdende og givtigt at være vidne til deres indimellem ganske giftige udvekslinger, både når hovedpersonen er vrangvilligt afvisende, og når det lykkes intervieweren at få lirket en dør på klem til indre kamre, som rummer hidtil ukendte nøgler til forståelse af manden og hans værk," skriver Movin.

Tæt på en uvillig kunstner

Anmelder Jakob Levinsen sætter i Jyllands-Posten spørgsmålstegn ved forsøget på at finde ind til sandheden om Lars von Trier og sammenligner formen med Triers eget forsøg på i "De fem benspænd" at finde ind til en kerne i Jørgen Leths arbejde.

Kristian Lindberg på Berlingske Tidende mener også, at samtalerne har deres begrænsninger, men anerkender forsøget på at skildre en kunstner, der "nærer en stærk og instinktiv uvilje mod at forklare sig selv".

"Nils Thorsen har formentlig ret," skriver Lindberg, "når han hævder, at læseren ikke kommer tættere på mennesket Lars von Trier end i denne bog."

Nils Thorsen har tidligere udgivet "OmVeje" og "Klangen af et menneske". Han er journalist på Politiken og har været nomineret til Cavlingprisen for interviewserierne "Engle og Dæmoner" og "TIL – om at blive og være". "Geniet – Lars von Triers liv, film og fobier" udkom på Politikens forlag den 25. oktober

"Geniet – Lars von Triers liv, film og fobier" kan købes i Cinematekets Film- og boghandel.