Science fiction om de nære følelser

INTERVIEW. Ulaa Salim er fascineret af spørgsmålet 'hvad nu hvis', som han bruger i en ramme af science fiction og VFX-elementer til at undersøge de nære følelser i 'For evigt'. Se videointerview i forbindelse med verdenspremieren i Rotterdam og deltagelsen i hovedkonkurrencen i Göteborg.

"Forelskelse og break-up er noget af det mest nære og personlige. Men følelserne er på en måde også larger than life. Derfor synes jeg, science fiction som rammefortælling passer ret godt til nogle af de mest nære følelser, vi kan have. Jeg ville lave en slags omvendt rumrejse," fortæller Ulaa Salim om 'For evigt', der har verdenspremiere i Rotterdam 27. januar og derefter deltager i hovedkonkurrencen på Göteborg Film Festival. Se hele interviewet ovenfor.

En af dem, der har fået lov til at se filmen allerede, sagde, at han dagen efter tog tidligt fri fra arbejde og hentede sin datter i børnehaven – fordi han havde en trang til at være sammen med hende og nyde øjeblikket med hende

- Instruktør og manusforfatter Ulaa Salim

I 'For evigt' forårsager et voldsomt jordskælv en mystisk sprække i havbunden flere kilometer under Atlanterhavets overflade. Fænomenet accelererer de globale klimaforandringer og er en trussel mod menneskeheden. Langt derfra slår det gnister mellem unge Elias og Anita og et passioneret kærlighedsforhold begynder – men får også sin afslutning. Senere, i voksenlivet, tildeles Elias en nøglerolle på holdet af videnskabsfolk, der skal lukke sprækken på bunden af havet. Men da han møder Anita igen, står han ansigt til ansigt med det liv, han valgte fra.

Ligesom med Ulaa Salims debutfilm 'Danmarks sønner' fra 2019 har han selv både skrevet manuskript og instrueret 'For evigt'. Og en fællesnævner mellem de to er ønsket om at forestille sig 'hvad nu hvis?':

"De fleste mennesker har et 'hvad nu hvis'. Hvis jeg bare havde gjort sådan, var det blevet sådan. Jeg synes, de tanker er med til at udvikle os, fordi man tænker nogle alternative versioner igennem. Og ved at gøre det i en film, bliver det mere end en tanke, for hvis du er investeret i karakteren, får du lov til at opleve 'hvad nu hvis' – i stedet for at lade det blive ved tanken."

Efter sit internationale festivalliv har 'For evigt' dansk premiere den 18. april. Ulaa Salim glæder sig til filmens møde med publikum:

Følg os på YouTube

"En af dem, der har fået lov til at se filmen allerede, sagde, at han dagen efter tog tidligt fri fra arbejde og hentede sin datter i børnehaven – fordi han havde en trang til at være sammen med hende og nyde øjeblikket med hende. Hvis publikum kan tage det med hjem, vil jeg være virkelig glad og stolt."