Se Dreyers modeller til 'Jeanne d'Arc' i 3D

DIGITALISERING. Filminstituttets arkiv er i fuld gang med at digitalisere stumfilmarven og plakatsamlingen, men har nu også rettet blikket mod samlingen af genstande. Arkivar Madeleine Schlawitz fortæller her om de første digitaliserede arkivgenstande, der består af tre af Carl Th. Dreyers scenografimodeller fra mesterværket 'Jeanne d'Arcs Lidelse og Død'.

Filminstituttet har siden 2019 arbejdet på at restaurere og digitalisere de mere end 400 titler, der udgør den danske stumfilmarv og gøre dem frit tilgængelige på stumfilm.dk. Siden januar 2023 har Filmarkivet desuden været i gang med at affotografere samlingen af stumfilmplakater, så de ligeledes kan tilgængeliggøres. Nu er interessen også faldet på genstandssamlingen.

Se videoen nedenfor, hvor arkivar Madeleine Schlawitz fortæller om tankerne bag pilotprojektet og de første 3D-scanninger, som er af tre af de fem scenografimodeller, Carl Th. Dreyer fik lavet til filmen 'Jeanne d'Arcs lidelse og død' (1928), der regnes for hans mesterværk. Modellerne, der blev lavet af arkitekt Hermann Warm (1889-1976), er i dag for skrøbelige til fysiske udstillinger, men som indscannede 3D-modeller kan de nu frit opleves af alle og også downloades til brug i f.eks. digitale projekter eller 3D-print.

Modellerne er indscannet af grundlæggeren af 3D-modelportalen 'Scan the World', Jon Beck, der aktivt arbejder med at scanne og tilgængeliggøre alverdens kulturelle artefakter, og foruden Filminstituttet også samarbejder med bl.a. Glyptoteket, Thorvaldsen og Statens Museum for Kunst.

Læs mere om modellerne på carlthdreyer.dk.

Se og download modellerne