Se film i Kulturnatten!

Billede til artiklen Se film i Kulturnatten!
For de filminteresserede er der nok at se til, og på, i Københavns kulturnat i aften den 10. oktober. Foruden Cinemateket, lukker blandt andet Københavns Universitet, Social- og Sundhedsskolen, Det Grønlandske Hus og byens Metro-stationer op for projektorerne.

Cinemateket
I Filmhuset på Gothersgade 55 kan man se den nye animerede kortfilm "Shaman" om drengen Utaak og den majestætiske grønlandske kultur og natur. Den varer 10 minutter og bliver vist med introduktion.

Husets Bibliotek og Billedarkiv på 1. sal er også åbent. Her fortæller Lektor Bodil Marie Thomsen om, hvordan Lars von Triers kvindeskildringer relaterer sig til Carl Th. Dreyers. Og vil man gøre egne studier i en temmelig central Dreyer-kvindefigur, byder muligheden sig, når Cinemateket viser mesterinstruktørens 80 år gamle klassiker "Jeanne d'Arcs lidelse og død" med klaverledsagelse kl. 21.00. Læs mere om kulturnatten i Cinemateket.

Københavns Universitet, Det Humanistiske Fakultet
Befinder man sig i nærheden af Det Humanistiske Fakultet på Njalsgade 120, er der et væld af kortfilm inden for rækkevidde. Filmvidenskabsstuderende kårer hvert år de bedste af deres egne filmproduktioner og viser alle de nominerede film non-stop i løbet af aftenen.

Også en af fakultetets seniorer, lektor Karsten Biering, har lavet kortfilm - cirka 20 stk., der skildrer forskellige dele af den danske arbejderkultur. Der vises eksempler på filmene, som bl.a. handler om den sidste sejlads over Storebælt, om kaffebar-fænomenet og om spritbådene på Flensborg Fjord.

Og så har tre filmstuderende begået en spritny portrætfilm om Lars von Trier med udgangspunkt i hans egen tid på Filmvidenskab og i hans næsten ukendte debutfilm "Orchidégartneren". Filmen forsøger at føje nye nuancer til besvarelsen af gåden: Hvem er Lars von Trier? og præsenteres af en af de tre bagmænd, der også efter fremvisningen vil være til stede og besvare spørgsmål. Læs mere om kulturnatten på Det Humanistiske Fakultet.

Social- og Sundhedsskolen
Vognmagergade 8 er adressen for Social- og Sundhedsskolen, men også stedet hvor filminstruktør Phie Ambo på Kulturnatten viser klip fra sin dokumentarfilm "Mechanical Love". Om Ambo giver svaret på, hvorvidt vi har fået et koldt samfund, når mennesker kaster deres kærlighed på robotter frem for andre mennesker, vides ikke - men dette skulle være en mulighed for at blive klogere på emnet. Læs mere om kulturnatten på Social- og Sundhedsskolen.

Det Grønlandske Hus (Kalaallit Illuutaat)
Qivioq Kern Kreutzmann har lavet en række film om unge grønlandske studerende i udlandet - og dem viser han frem i Kulturnatten. De tre dokumentarfilm "Ung i udland - Afrika", "Ung i udland - Island" og "Ung i udland - behind the scenes/New Zealand" kan ses i Det Grønlandske Hus, Løvstræde 6. Læs mere om kulturnatten i Det Grønlandske Hus.

Metroen
Endelig omdannes Københavns Metrostationer til små biografer og viser en kavalkade af 16 udvalgte kortfilm på stationernes reklameskærme. Det er kortfilmfestivalen "60seconds", der står bag arrangementet, og de 16 film er et udpluk fra de 103 film, der blev modtaget i forbindelse med kortfilmfestivalen i 2006. Læs mere om filmene fra 60seconds.

Se alle Kulturnattens arrangementer på www.kulturnatten.dk