Se filmsamtaler fra Cannes

Cannes 2022. Efter en veloverstået Cannes Festival retter vi linsen mod de kreative stemmer, der var med til at sætte et stærkt dansk aftryk på årets store filmbegivenhed.

Dansk film var bredt repræsenteret på årets Cannes Festival. Fra Ali Abbasis mørke thriller 'Holy Spider' med afsæt i Iran, over Hlynur Pálmasons Islands-odyssé 'Vanskabte land', til kortfilmen '100 % flået kærlighed', der spidder det moderne parforhold. 

Oven på en veloverstået festival med priser til danske film og koproduktioner har vi samlet en række videosamtaler, hvor filmskabere og talenter fortæller om arbejdet med filmene.

Interviewene er optaget på Scandinavian House, hjemsted for de nordiske filminstitutter i Cannes, og er produceret at paraplyen Scandinavian Films.

Se interviews

Ali Abbasi har med 'Holy Spider' lavet sin tredje spillefilm, efter debuten 'Shelley' i 2016 og Cannes-vinderen 'Grænse' i 2018. Filmen, der bygger på en virkelig historie, handler om en journalist på sporet af en seriemorder i Irans hellige by Mashhad. Filmen har dansk premiere den 13. oktober. Se interviewet:


Zar Amir Ebrahimi blev hædret på Cannes Festivalen med prisen for bedste kvindelige skuespiller for sin rolle i 'Holy Spider' som journalisten, der graver sig ned i den mørke underverden i sin efterforskning af en række mord på prostituerede. Se interivewet:


Islandskfødte Hlynur Pálmason havde Cannes-premiere med sin tredje spillefilm, 'Vanskabte land'. Filmen tager os med til slutningen af det 19. århundrede, hvor en ung dansk præst mister fodfæstet under en mission til en fjerntliggende del af Island. Filmen kan ses i de danske biografer fra 1. december. Se interviewet:


Sophie D'Souza og Anne Falkesgaard er producerne bag kortfilmen '100 % flået kærlighed', Malthe Saxers afgangsfilm fra 2021 om Kvinden og Manden og deres humoristiske fremtilling af kærlighed og parforhold. Se interviewet:


Ruben Östlund vandt Guldpalmen for anden gang med sin svensk-danske 'Triangle of Sadness', som spidder modeverdenen og de ekstremt rige. Per Damgaard Hansen er dansk koproducent på filmen, hvor Vicki Berlin og Zlatko Burić spiller henholdsvis stewardesse og russisk storkapitalist ombord på luksusyachten, der undervejs i filmen kæntrer i en storm. Afventer premieredato. Se interviewet.


Tarik Saleh modtog en pris for bedste manuskript for sin svensk-danske spillefilm 'Boy from Heaven', som han også har instrueret. Filmen om magtkampe og korruption i de højeste cirkler i Egypten har Monica Hellström og Signe Byrge Sørensen fra Final Cut for Real som danske koproducere. Afventer premieredato. Se interviewet, hvor også skuespiller Tawfeek Barhom medvirker:


Dansk-grønlandske Emile Hertling Péronard fra Ánorâk Film har koproduceret den fransk-grønlandske dokumentarfilm 'Polaris' af Ainara Vera. Filmen var udvalgt til Cannes Festivalens sideprogram ACID, der har fokus på at sikre biografdistribution til kunstneriske film. 'Polaris' er produceret gennem den officielle koproduktionsaftale indgået mellem Danmark og Frankrig. Se interviewet:


Vi runder af med Filminstituttets festivalkonsulent Lizette Gram Mygind, der blandt andet introducerer det nordiske program samt Scandinavian House, som er de nordiske filminstitutters nye base i Cannes, lige over for Palais des Festivals, hjertet i Cannes Festivalen. Se interviewet:


Flere interviews

Se den samlede liste med nordiske interviews fra Cannes 2022 på YouTube.

Cannes Filmfestivalen 2022 løb af stablen 17.-28. maj. Se mere om årets festival på festival-cannes.com.