Se hidtil ukendte filmoptagelser fra 1945

FILMFUND. En af besættelsestidens dristigste modstandsaktioner var rettet mod Det Tyske Handelskammer i april 1945. Filmhistoriker Lars-Martin Sørensen har fundet optagelser af aktionen i DFIs arkiver.

Dokumenterne, der blev indsamlet under modstandsbevægelsens dristige aktion mod det Det Tyske Handelskammer i april 1945, spiller en væsentlig rolle i filmhistoriker Lars-Martin Sørensens nye bog, "Dansk film under nazismen". Forfatteren havde læst sig til, at aktionen blev optaget, men det var uvist, om filmen endnu eksisterede. Han fandt frem til filmen via "grønthøstermetoden": Det tre år lange forskningsprojekt muliggjorde, at han kunne se alt, som havde med besættelsestiden at gøre i DFIs arkiv – og en dag var der så gevinst.  

Se filmoptagelsen her:

Sørensen beskriver aktionen således: Nørreport Station i København om morgenen den 17. april, 1945. En lille gruppe unge mænd i lange frakker går hastigt ind i porten til Det Tyske Handelskammer. I løbet af de næste tre timer holder de tørklædemaskerede frihedskæmpere fra Gruppe 1944 personalet ved Handelskammeret op og fjerner over en halv million dokumenter. Der er blandt andet tale om breve fra danskere, som vil gøre forretninger med tyskerne samt stikkerbreve, der angiver jøder i dansk forretningsliv. Formålet med aktionen er at skaffe beviser, så disse danskere kan retsforfølges, når krigen nu snart er slut. Denne tirsdag morgen har gruppen allieret sig med en kameramand som filmer aktionen fra en lejlighed lige over for Handelskammeret. Under aktionens forløb tages også fotos, som senere bringes i illegale blade. 

Lederen af aktionen, der går under navnet "Knud", er den unge kunststuderende Ib Mogens Bech Christensen, den tids vigtigste "whistleblower". Sammen med Gruppe 1944 har han gjort sig store og farlige anstrengelser for at skaffe lignende dokumentation ved talrige aktioner i besættelsens sidste år. "Knud" når ikke at opleve nazisternes nederlag: En uge efter aktionen mod Handelskammeret får de ram på ham, men hans gerninger lever altså nu videre som væsentligt kildemateriale i filmhistoriker Lars-Martin Sørensens bog, "Dansk film under nazismen". 

Desuden var "Knud" formentlig en (modstandsmands)mand med en veludviklet humoristisk sans. Man bemærker i al fald, at navnet "ADOLPH" er malet på ladet af en af de lastbiler, der kører de stjålne dokumenter væk.

Læs mere om aktionen i "Dansk film under nazismen", som netop er udkommet på Forlaget Lindhardt & Ringhof.