Se Skyggen af en helt i hele landet

PREMIERE. Laurits Munch-Petersens personlige dokumentarfilm "Skyggen af en helt" har premiere på DOXBIO i hele landet.

"Skygen af en helt" er en personlig beretning af Laurits Munch-Petersen, hvis morfar var den berømte surrealistiske digter og maler Gustaf Munch-Petersen, som blev skudt i Den Spanske Borgerkrig i 1938. Laurits Munch-Petersen sætter i filmen alt ind på at finde sandheden om, hvad der skete dengang, og forene familien, inden det er for sent.

Laurits Munch-Petersen fortæller om filmen og dens baggrund:

"Måske var jeg nødt til at fortælle en historie, som kunne vise, hvad problemet egentlig var? Dilemmaet mellem at vælge mellem familien og sine ambitioner."

"Jeg er vokset op i skyggen af en helt. Hele mit liv har været farvet af min morfars beslutning om at forlade sin gravide kone og lille datter en nat for 78 år siden. Han blev skudt fire måneder senere og efterlod sig en familie, som har været splittet ad i tre generationer. Jeg har aldrig rigtigt forstået hvorfor.

FAKTA

DOXBIO

"Skyggen af en helt" bliver vist i biografer over hele landet. Se mere om filmen på DOXBIOs hjemmeside, www.doxbio.dk, hvor der også er link til tider og biografer.

DOXBIO har netop lanceret deres efterårsprogram:

2. september "The Visit"
Instruktør: Michael Madsen

7. oktober "Naturens uorden"
Instruktør: Christian Sønderby Jepsen

11. november "Mand falder"
Instruktør: Anne Wivel

25. november "Ejersbo"
Instruktør: Christian Holten Bonke

FolkeBio

"Skyggen af en helt" bliver også vist i FolkeBio under Folkemødet i Allinge. Det sker i FolkeBio lørdag den 13. juni kl. 16.00.

Laurits Munch-Petersen svarer på spørgsmål fra publikum efter filmvisningen.

Læs mere om FolkeBio: Film og debat i FolkeBio

Da jeg selv blev voksen og fik en gravid kone og en lille datter, gik det op for mig, at jeg var nødt til at gøre op med fortiden, hvis jeg skulle bryde arven. Jeg havde på en måde allerede opnået, hvad jeg drømte om. Jeg var blevet filminstruktør, og jeg havde en skøn, spirende familie. Men der var stadig noget helt galt. Mine film levede ikke op til mine egne forventninger, og min familie kunne ikke tale sammen. Måske var jeg nødt til at forene de to ting? Min familie og mine film.

Måske var jeg nødt til at fortælle en historie, som kunne vise, hvad problemet egentlig var? Dilemmaet mellem at vælge mellem familien og sine ambitioner. Men hvordan? Min morfar var jo død for længst. Og min mormor, som jeg kun lige akkurat nåede at tale med, inden hun blev 90 år, var også død. Jeg nåede dog at beskrive mit møde med hende i Gudhjem i min dagbog. Kunne den måske fungere som et slags manuskript for filmen?

En dag til et middagsselskab, hvor jeg – som så ofte før – fortalte om dengang, jeg tog over til Gudhjem og bankede på døren hos min mormor, som jeg aldrig havde kendt, slog det mig pludselig, at flere af middagsgæsterne sad og græd, da jeg var færdig med at fortælle historien. Uden at jeg havde planlagt noget i forvejen.

Da jeg kom hjem dén aften fandt jeg min dagbog fra Gudhjemsturen frem og prøvede at nulstille alle mine erfaringer fra filmbranchen. Jeg prøvede at vende tilbage til udgangspunktet. Men det ville kræve, at jeg turde blotte mig for flere folk end et middagsselskab. Og at jeg turde stole på min inderste intuition og hukommelse frem for alle de metoder og dramaturgiske modeller, jeg havde lært. Det har været min indgangsvinkel over for alle involverede fra starten.

'Skyggen af en helt' er resultatet af denne personlige rejse (…) En rejse, der blander mit personlige liv med mit arbejdsliv og fortæller historien så frit og ærligt, som jeg overhovedet kan. Det har været mit livs oplevelse at lave filmen og jeg håber – ligesom snakken til dét middagsselskab, hvor det gik op for mig, at jeg skulle lave den – at det leder til, at folk får lyst til at åbne for deres egne personlige familiehistorier og få frem i lyset, hvordan man får manet fortidens skygger i jorden ... inden det er for sent."

Trailer

Skyggen af en helt – Trailer from Det Danske Filminstitut on Vimeo.