Se verdens bedste film i Cinemateket

MÅNEDENS FILM. Som en del af denne og næste måneds store Welles-kavalkade viser Cinemateket Orson Welles' legendariske debutfilm "Den store mand" ("Citizen Kane") i en flot udgave. Filmen, som er blevet udråbt til verdens bedste, vises fra 12.-22. januar.

Aldrig før eller siden har en debutfilm vakt så meget så meget opmærksomhed som Orson Welles' "Den store mand". Filmen er igen og igen blevet kåret som verdens bedste af både kritikere og filmmagasiner, ikke mindst på grund af de æstetiske og narrative nyskabelser og samfundsmæssige relevans.

Den unge Orson Welles spiller selv titelrollen som den karismatiske mediemogul Charles Foster Kane, hvis historie oprulles af en reporter (Joseph Cotten), der efter Kanes død får til opgave at finde 'hemmeligheden' bag manden. Kanes sidste ord, det legendariske 'Rosebud', bliver reporterens ledetråd. Gennem interviews og dagbogsnotater graves historien frem – en historie, som på godt og ondt kan ses som et billede på realiseringen af den amerikanske drøm.

Filmen, der har påvirket og inspireret flere filminstruktører og manuskriptforfattere end noget andet værk i filmhistorien, kan ses i Cinemateket fra 12.-22. januar kl. 19.15.

Derudover viser Cinemateket syv andre centrale værker af Orson Welles, bl.a. "Familien Amberson", "Macbeth" og "Den tredje mand" – og fra den 20.-22. januar præsenterer Stefan Drössler fra Filmmuseum München en række foredrag om 'den ukendte Welles' med sjældne film- og tv-klip. Cinematekets Welles-retrospektiv fortsætter i februar.

Hvad: Månedens film: "Den store mand"
Hvornår: 12. til 22. januar i Cinemateket
Læs mere og bestil billetter. NB: Cinematekets medlemmer har gratis adgang til visningen den 12. januar.