Semaine de la Critique: debuterende instruktører

CANNES 2010. I denne uge åbner Cannes Festivalen, og to af de tre danske film, der i år er udvalgt, vises i sidekonkurrencen Semaine de la Critique, på engelsk kaldet Critics' Week.

Seriens konkurrenceprogram består af syv debutspillefilm. Desuden er der syv kortfilm i konkurrence, og serien byder også på tre special screenings af film nummer to fra allerede debuterede instruktører.

Da Jean-Christophe Berjon, den kunstneriske leder af Semaine de la Critique, præsenterede dette års udvalg af film, fremhævede han Janus Metz' danske "Armadillo" som  den første dokumentarfilm, Semaine de la Critique har vist, siden serien blev til et konkurrenceprogram i 1990.

Berjon nævnte kun en enkelt kortfilm, Daniel Borgmans "Berik". En film han beskrev som urovækkende, mens han nævnte at den svensk-dansk-franske spillefilm "Sound of Noise", som også deltager i konkurrencen, er noget helt usædvvanligt, nemlig en romantisk og anarkistisk fantasi.

Sammen med de to nordiske spillefilm konkurrerer tre asiatiske film (fra Sydkorea, Singapore og Vietnam), en amerikansk og en fransk. 

Semaine de la Critique har siden 1962 været afholdt af den franske sammenslutning af filmkritikere. Serien kan prale af at have introduceret filverdenen for navne som Bernardo Bertolucci, Chris Marker, Ken Loach, Wong Kar Wai, Jacques Audiard, Gaspar Noé, François Ozon, Guillermo del Toro og Alejandro Gonzalez Iñarritu.

Konkurrencens hovedpris er Grand Prix de la Semaine de la Critique, som tildeles den film, der modtager flest stemmer fra de franske og internationale pressefolk, der møder op til visningerne.

Inden for de seneste syv år er Caméra d'Or, der gives til Cannes Festivalens bedste debutspillefilm, gået fire gange til en film i Semaine de la Critique. Bl.a. modtog Christoffer Boe den i 2003 for "Reconstruction". Foruden Caméra d'Or uddeles en såkaldt Caméra d'Or - Special Distinction.

Hver konkurrencespillefilm ledsages af en konkurrencekortfilm. "Berik" og "Armadillo" vises sammen, efterfulgt af en Q&A, hvor publikum og presse kan stille spørgsmål til instruktørerne. De to film får verdenspremiere søndag den 16. maj kl. 11, hvor både presse, festival-akkrediterede og almindeligt publikum kan deltage. Samme dag kl. 17.30 er der igen en visning, inden der inviteres til komsammen på den Skandinaviske Terrasse.

Semaine de la Critique