Skagen får biograf

NY BIOGRAF. Indbyggerne i Skagen kan se frem til en ny biograf efter næsten 20 år uden. "Film skal jo ses i biografen," siger en af folkene bag projektet.

Skagboerne har måttet køre til Frederikshavn, over 40 km hver vej, når de ville se film på det store lærred. Nu bliver en biograf i Skagen til virkelighed, når en ny sal med 65 sæder forventes at åbne for publikum omkring årsskiftet 2012.

Det er flere år siden, byen har haft sin egen biograf. I denne tid har indbyggerne måttet ty til lånte lokaler, men "de kan ikke blive andet end erstatninger for en rigtig biografsal", ifølge Poul Bendixen, som er formand for det lokale kulturelle samråd og en af drivkræfterne bag initiativet.

Biografstøtte/Etablering

Støtteordningen til etablering af biografer har fortrinsvis været anvendt i forbindelse med regionale biografer i egne af Danmark, hvor der er langt mellem biograferne.

Formålet er at styrke udbredelsen af filmkulturen, således at den ikke kun forbeholdes de store byer.

Mere info.

"Det er synd for de unge skagboer, som i mange år ikke har haft muligheder for at se danske og udenlandske film i den by, hvor de bor."

En anden ildsjæl bag initiativet er afgående formand for Skagen Biografforening Lise Skou: "Det er resultatet på ti års kamp, som vil betyde uendelig meget for Skagens kulturliv. Det er bare lykken," siger hun. "En by som Skagen skal have en biograf."

skagen_1
Biografen forventes at være værdig ved udgangen af året. Foto: Peter Broen.

Bag projektet står Frederikshavns Kommune i samarbejde med en lokal støtteforening og private fonde. Biografen bliver drevet af Skagen Biografforening, der har som målsætning at tilbyde byens 8.600 beboere en kombination af solide premierefilm og tema- og eventbaserede filmprojekter. Biografen bliver en del af et nyt kulturhus i Skagens bymidte med flere kulturelle faciliteter og en café.

Skagen Biograf har modtaget etableringsstøtte fra Det Danske Filminstitut under ordningen Biografstøtte/Etablering.

Læs mere om Kulturhuset.