Skrøbelighed er et vilkår

Mads Matthiesens korte fiktionsfilm "Cathrine" deltager ved Berlinalen i Generation 14Plus, og selv om han netop er færdiguddannet instruktør, er Matthiesen ikke uden festivalerfaring.

Mads Matthiesens korte fiktionsfilm "Cathrine" deltager ved Berlinalen i Generation 14Plus, og selv om han netop er færdiguddannet instruktør, er Matthiesen ikke uden festivalerfaring. Hans to tidligere film "Mum" og "Dennis" har bl.a. deltaget i Biennalen i Venedig og Sundance Film festival.

Cathrine handler om en overvægtig teenagepiges forsøg på at bryde fri fra sine dominerende og uforstående forældre. Hun har et forhold til en mand i trediverne, men da forældrene opdager det, forbyder de hende at se ham.

Alle tre film er skabt i forbindelse med Mads Matthiesens uddannelse på den alternative filmskole Super16 i København. Super16 er en forening af unge filmskabere, der har eksisteret siden 1999. Super16 har ingen ledere, ingen overordnet administration og får ingen offentlige tilskud; økonomi bygger på fondsmidler, sponsorater og medlemmernes egne sparepenge

"Cathrine" er Mads Matthiesens afgangsfilm fra Super16. På trods af den tidligere succes blev Matthiesen alligevel overrasket over udtagelsen til Berlin.

Common people
"Jeg har bare lavet de film, som jeg selv følte for. I mine film har jeg valgt at fokusere på historien og karaktererne - og så ladet teknikken og de pæne billeder komme i anden række, så man ved aldrig, hvad andre får ud af at se dem, eller om de kan lide det de ser", fortæller Matthiesen.

"Super16 har gjort meget for mig. Én ting er, at mine film har gået godt, men en anden ting er, at jeg har fundet en måde at fortælle historier på film, som fungerer for mig." I over ti år har Mads lavet film, men det var i forbindelse med sin uddannelse på Super16, at han fandt sit filmiske udtryk. I hans tre seneste film fornemmer man et stærkt socialt engagement og et ønske om realisme. Karaktererne er skrøbelige og handlingen udspiller sig i jævne locations som forstadskvarterer og indkøbscenter.

"Hvorfor skal vi kun se på alle dem, der har overskud? Jeg ville gerne lave en film om de almindelige mennesker, man møder i sin hverdag - ikke operasangere eller skuespillere. Danmark er ikke bare en kreds af kunstneriske og kreative unge mennesker", forklarer Matthiesen.

"Cathrine har det jo ikke nemt socialt. Selv om man aldrig ser hende ovre i skolen, så fornemmer man klart, at hun har det svært. Derfor er det endnu sværere for hende at bryde med sine forældre. De er den eneste tryghed, hun har. Filmen er et forsøg på at skildre en ofte overset samfundsgruppe - almindelige mennesker uden overskud - folk der ikke er veluddannede eller har penge - alle dem man ikke ser i tv, men som selv sidder og ser gameshows og talkshows".

Hug af tilværelsen
"Man kan få mange hug af tilværelsen - især som er teenager", siger Matthiesen. Cathrine har tydeligvis fået sine hug - hug, der ikke gør det nemmere at turde kærligheden. "Cathrine og hendes kæreste er mega-skrøbelige. Måske er det ikke lykke, de har fundet i hinanden, men de har formået at møde hinanden. De gør det så godt, de kan med den baggrund og de muligheder, de har, men når det kommer til stykket, er de meget alene med deres problemer".

Cathrines mor evner på ingen måde at opdrage hende, men Matthiesen ønsker ikke at være dømmende. Han vil hellere vise, hvordan verden kan være, hvis man ikke har noget overskud. "Alle i filmen prøver at gøre det, så godt de kan. Problemet er bare, at moderen ikke kan se, at hendes eget mindreværd går ud over hendes datter".

For Matthiesen er vi alle skrøbelige. "Alle, jeg kender, er i hvert fald. Især i forhold til kærlighed. Men det er også udtryk for kærlighed at turde være skrøbelige over for hinanden. Det er sådan kærlighed er - eller burde være - at turde stå ved sin egen skrøbelighed.

Ikke sjovt at være ensom
Matthiesen befinder sig i skrivende stund i Bangkok for at lave research til sin næste film, en spillefilm, som han er ved at udvikle manuskriptet til med støtte fra Det Danske Filminstitut. Igen handler det om mennesker, der har svært ved at begå sig socialt og leve op til samfundets forventninger.

"Jeg er i Thailand for at udvikle en film om "købekærlighed" og alle de nasty ting, der sker her. Men når man ser sig omkring, er det tydeligt, at de (red: sexturisterne) er mennesker, der ikke har det nemt. Det er nørder, overvægtige og ensomme, der har virkelig svært ved at snakke med andre mennesker der, hvor de kommer fra," fortæller Matthiesen. "Det er jo ikke sjovt at være ensom."