Skuespilpris til Holy Spider i Cannes

PRISER. Ali Abbasis 'Holy Spider' blev hædret lørdag aften på Cannes Festivalen med prisen for bedste kvindelige skuespiller til Zar Amir Ebrahimi. Vinder af Guldpalmen blev Ruben Östlunds svensk-danske 'Triangle of Sadness'.

Stor opmærksomhed og stærke overskrifter er det allerede blevet til for Ali Abbasis danske seriemorderthriller 'Holy Spider', der har haft verdenspremiere i hovedkonkurrencen på Cannes Festivalen.  

Lørdag kvitterede festivaljuryen så med en pris til Abbasis film ved den store afsluttende gallafest i Grand Théâtre Lumière.

Her modtog Zar Amir Ebrahimi prisen for bedste kvindelige skuespiller for sin rolle i 'Holy Spider' som journalisten, der graver sig ned i den mørke underverden i den hellige iranske by Mashhad for at efterforske mordene på byens prostituerede.

Årets Guldpalmevinder, 'Triangle of Sadness' af svenske Ruben Östlund, er koproduceret af danske Per Damgaard Hansen for Coproduction Office. 

Også vinderen af Bedste Manuskript, den svenske film 'Boy from Heaven' af Tarik Saleh, har dansk koproducent, nemlig Monica Hellström og Signe Byrge Sørensen for Final Cut for Real.

Alle tre film er støttet af Det Danske Filminstitut.

Cannes Festivalen 2022 løb fra 17. til 28. maj. Læs mere på festival-cannes.com.

Iranskfødte Ali Abbasi, der dimitterede fra Den Danske Filmskole i 2011, havde sin spillefilmdebut med gyseren 'Shelley', der blev udtaget til Berlinalen. Hans anden spillefilm, den svensk-danske 'Grænse', vandt i 2018 hovedprisen i Un Certain Regard på Cannes.

'Holy Spider' er produceret af Jacob Jarek for Profile Pictures i samproduktion med tyske One Two Films ved Sol Bondy. Camera Film, der står for filmens distribution i Danmark, har planlagt premieren til den 13. oktober.

Cannes-priser over årene

Sidste gang en dansk spillefilm vandt i hovedkonkurrencen, var i 2012, da Thomas Vinterbergs 'Jagten' løb med tre priser, blandt andet til Mads Mikkelsen for bedste mandlige skuespiller. 

Siden 2000 har yderligere tre danske film modtaget en skuespilpris, alle tre film af Lars von Trier: Björk i Guldpalmevinderen 'Dancer in the Dark' (2000), Charlotte Gainsbourg i 'Antichrist' (2009) og Kirsten Dunst i 'Melancholia' (2011). 

Se Filminstituttets historiske oversigt over danske film i Cannes.