Skyskraber får filmstøtte

Råfilm-puljen støtter debuterende instruktørs sort humoristiske filmdrama om ungdommelig forelskelse, mindreværd og skyskraberdrømme.

I Rune Schjøtt spillefilmdebut, "Skyskraber" lever den 17-årige Jon i et lille klaustrofobisk samfund, der engang så sit snit til at vokse sig større med butikscenter, højhuse og lyskryds. Da Jon var 9 år, satte en absurd trafikulykke en stopper for byens ambitioner, og Jon fik skylden til trods for sit helt igennem uskyldige væsen.

Jons far har siden gjort det til sin mission i livet at holde knægten fra at lave flere ulykker og undertrykker ham i en grad, der forhindrer ham i at blive voksen. Men noget spirer i Jon og byens smukke, blinde pige, Edith, vækker forbudte følelser.

Råfilm-puljen

Det Danske Filminstitut afsatte i 2008 15 millioner kroner i en særlig pulje, der støtter spillefilm med budgetter på under 10 millioner kroner, og som kan nå et biografpublikum på mindst 75.000. Formålet med puljen er at skabe fornyelse ved at støtte film, der fortæller andre historier på andre måder, og den økonomiske begrænsning skal anspore til at tænke nyt og anderledes i både fortælle- og produktionsform.

Puljen har ind til nu støttet fire film:

"Zoomerne", Christian E. Christiansen/Zentropa, premiere den 4. juni 2009

"Vagn", Nikolaj Steen/ Nordisk Film, premiere den 25. december 2009

"Før og efter", Kasper Munk/Nimbus, premiere den 4. februar 2010

"Broderskab", Nicolo Donato/Asta Film, premiere den 8. april 2010

Den debuterende spillefilminstruktør, Rune Schjøtt, har modtaget støtte på 3 mio. kr. fra Det Danske Filminstituts Råfilm-pulje til "Skyskraber". Filminstituttet har yderligere bevilget 650.000 fra Den Regionale Pulje, da det meste af filmen optages på Fyn.

Filmens tre unge hovedpersoner spilles af Lukas Thorsteinsson, der var med i TV 2's julekalender i 2008, og af to nye navne, Marta Holm og Lucas Schultz. I de voksne roller ses Morten Suurballe, Lars Brygmann og Rikke Louise Andersson.

Rune Schjøtt har selv skrevet manuskript, og filmen produceres af Morten Kjems Juhl for Fine & Mellow. Marcel Zyskind, der har fotograferet adskillige film for Michael Winterbottom er fotograf. Jonas Bjerre, forsanger i gruppen Mew, laver musik til filmen.

Filmoptagelserne blev indledt den 2. november, og der er forventet premiere i november 2010.