Spark til naturfilmen

PREMIERE. I "Grantræet" finder vi den danske natur på ny. Lars H. Ostenfelds kortfilm for børn får premiere på CPH PIX den 28. april.

"Kan vi vise den danske flora frem på en måde, så vi ikke blot er passive over for naturens forunderlige verden, men føler det er en relevant historie om os selv, en som involverer os?"
Dette var Lars Ostenfelds ambition med produktionen af kortfilmen "Grantræet".

Ostenfeld har tidligere lavet naturprogrammer for DR i adskillige år. Under New Danish Screen har han haft frie tøjler til at lave en film om naturen, der viger fra de gængse måder at fortælle om dyr og planter. Han forklarer:

"Vi forsøgte at lave en børnefilm uden dyr og mennesker som bærende hovedkarakterer. Vi ville i stedet fortælle en historie om os selv igennem naturen."

Med inspiration fra H.C. Andersens eventyr fortæller filmen historien om det lille træ, der vokser op i skyggen af de omkringstående kæmper, fjernt fra sin familie. Vi ser verden igennem træets øjne passere forbi, mens det møder elementernes rasen og utålmodigt venter på at vokse sig større. Men en dag kommer en dreng forbi og kaster sin kærlighed på træet.

Udlandet har også fået øjnene op for Lars Ostenfelds alternative tilgang til naturfilm. Han stod i sin tid bag DR-programrækken "Gæt en lort", hvor man lærer om dyrene igennem deres efterladenskaber. Konceptet er nu blevet indkøbt af BBC, der har indgået et samarbejde med instruktøren om 40 små naturfilm for børn under titlen "Who Dung It?".

"Grantræet" er produceret af Mette Heide for Plus Pictures. 

Filmen kan i forbindelse med CPH PIX ses hele dagen den 28. april i Empire Bio. Den vises i en serie med nye film lavet med støtte fra New Danish Screen.

New Danish Screen

- skal støtte og inspirere udviklingen af filmens formsprog og fortælling, så dansk film bevarer og styrker sin dynamik og diversitet.

- skal sikre, at nye generationer af filmfolk ikke forfalder til konventionelle, overleverede udtryk, men til stadighed stræber efter at afsøge grænser og skabe nye oplevelser for publikum, hvad enten det sker i biografen eller foran tv-skærmen.