Spies & Glistrup

PRODUKTION. Historien om venskabet mellem to af Danmarks helt store excentriske personligheder, Spies og Glistrup, ligger til grund for Christoffer Boes kommende spillefilm.

På mandag starter optagelserne til Christoffer Boes film, "Spies & Glistrup" om venskabet mellem Simon Spies og Mogens Glistrup; to af Danmarks få larger than life figurer. Deres liv var festligere, vildere og større end de flestes, og samtidig var de dybt folkelige og populistiske. Begge var de sammensatte og modsætningsfyldte originaler.

I de to roller som Spies og Glistrup ses Pilou Asbæk og Nicolas Bro.

Filmen tager sin begyndelse i 1965, hvor Spies og Glistrup mødes 15 år efter deres studietid på Regensen. Det bliver starten på et stormfuldt venskab, hvor Glistrup hjælper Spies med at gøre Spies Rejser til en succesfuld og profitabel koncern.

Pengene vælter ind, og mens Spies bruger sin nyfundne rigdom på at afsøge grænser for personlig frihed, sætter Glistrup sin radikale "0 skat" politik i værk, så han kan vælte staten. De følgende syv år bliver en vanvittig og fantastisk rejse med morgenbolledamer, psykedeliske eksperimenter og revolutionære ideer, som udfordrer danskerne på deres pæne socialdemokratiske selvforståelse. Tanken om at købe sig til seksuel frihed i form af en charterrejse eller at betale 0 kr. i skat både pirrede og forargede danskerne.

"Spies og Glistrup tilhører begge den særlige gruppe af danskere, hvis biografiske fortælling rækker langt ud over dem selv," siger Boe, der har arbejdet på projektet siden 2008, og lavet en stor research på perioden og om venskabet mellem de to markante og flamboyante personligheder. "Det er en fantastisk historie om et venskab mellem to store originaler og et lille land, der aldrig helt blev det samme efter mødet med dem."

"Ud over at repræsentere et stykke Danmarkshistorie, er det en intim fortælling om menneskets evige jagt på lykke og succes, som i sidste ende bunder i behovet for anerkendelse og kærlighed," siger filmkonsulent Kim Leona. "Det kan blive en medrivende, underholdende og storslået historie om rejsekongen og politikeren, der via deres egen livsførelse provokerede og lokkede den menige dansker til at overskride grænser."

Christoffer Boe og Simon Pasternak har skrevet manuskript, Manuel Claro fotograferer, og Tine Grew Pfeiffer og Caroline Schlüter Bingestam producerer for Alphaville Pictures Copenhagen. Filmen er en co-production med Nordisk Film Production med Henrik Zein som executive producer og er støttet af DR og Nordisk Film & TV Fond.

"Spies & Glistrup" har modtaget 7 mio. kr. i produktionsstøtte fra Det Danske Filminstitut. Optagelserne indledes den 16. april. Der er premiere i 2013.