Spirende filmtalenter i Kamikaze-projekt

Talentudvikling og cross-media var dagens buzz-words på Kamikaze releasearrangementet i Pumpehuset onsdag den 21. april under CPH PIX. Dagens hovedpersoner var de unge instruktører Daniel Kragh-Jacobsen og Emil Næsby Hansen, der sammen med deres mentorer gav et indblik i skabelsesprocessen på deres filmprojekter. FILMupdate var med.

CPH PIX, Kamikaze og DR Pirat TV har denne regnvejrsfyldte forårsdag budt indenfor til lancering og snak om "Robin Färdig" og "Godstog", der er en del af Kamikaze, et talentudviklingsprojekt under Filmværkstedet, Det Danske Filminstitut.

Idéudvikling

Tilhørernes øjne er rettet mod instruktørerne Daniel Kragh-Jacobsen og Emil Næsby Hansen og deres tre konsulenter Philip Einstein Lipski, Michael Noer og Martin de Thura.

Emil Næsby Hansen fortæller: "Det er første gang, jeg laver noget, jeg virkelig vil. Altså, jeg ville have lavet filmen alligevel, men hvis jeg skulle have gjort det selv, ville det have taget meget længere tid og slet ikke have været så tjekket som under Filmværkstedet."
Daniel Kragh-Jacobsen stemmer i: "Jeg havde måske ikke den bedste idé til at starte med, men jeg tror, at de kunne mærke, at jeg ville noget. Så jeg endte med at få lov til udvikle mit projekt, selvom jeg først ikke helt vidste, hvad jeg ville med det."

Fakta

Kamikaze

Kamikaze er et talentudviklingtiltag, der i praksis fungerer under Filmværkstedet. Tiltaget er en opfordring fra Det Danske Filminstitut til de mange unge talenter i Danmark om, at henvende sig med deres ideer og få hjælp til at realisere dem. De ideer der bliver udvalgt efter workshops og samtaler med konsulenterne og projektlederen bliver belønnet med 50.000,- til at producere deres idé.

Projektet har udover Filmværkstedets ansatte til at hjælpe sig også tilknyttet tre konsulenter. I denne første runde af Kamikaze har instruktøren Martin de Thurah, dokumentaristen og instruktøren Michael Noer og reklamemanden Philip Einstein Lipski, været med til at give råd og vejledning på de to projekter, der slap igennem nåleøjet, og som nu er i produktionsfasen.  

Læs mere om Filmværkstedet og Kamikaze (facebook).

Cross-media

Formålet med tiltaget er udover talentudvilkling også, at vise vejen til alternative platforme end de gængse talerør så som TV og biografen. Internettet er et nyere medie, som tilbyder friere rammer og anderledes muligheder til at bryde grænserne for det visuelle aspekt og bane vejen for en ny tilgang til publikum.

Pirat TV

Pirat TV er DR's online tv-kanal, der fungerer som en alternativ platform for ungdomskultur. Internettet tilbyder nogle anderledes rammer end tv-mediet og der er en anden strøm af brugere, som man ikke kan inddele på samme måde som på en traditionel tv-kanal, hvor der er formiddags-tv, primetime oosv. Kanalen tager derfor udgangspunkt i, at vise kortere webisodes (web-baserede serier) i 'snack-form' på ca. 2-4 minutter.   


På Pirat TVs sider kan man både finde nye serier, som "Perlevenner" med Biilo og T, gangsta-fashion i "Swag Talk" og flere web-baserede serier under Pirat Programmer. Udover de nye serier, er Pirat TV også hjemsted for en række ældre programmer, der tidligere har kørt på DR1 og DR2, så som "Mandrilaftalen" og "Drengene fra Angora", der ligger under TV arkivet.

Læs mere om Pirat TV.

Kamikaze-event_450
Foto: Andreas Elkjær

Giv en hånd

Emil Næsby Hansen og Daniel Kragh-Jacobsen erklærer sig enige i det gode ved, at have haft adgang til den erfaring, som de tre konsulenter i deres virke som instruktører, manuskriptforfattere og reklamemænd har opsparet gennem årene. "Det er fedt, at vores konsulenter er nogle, man kan se op til. Det er ikke bare nogen mennesker, der aldrig har realiseret deres projekter", forklarer Daniel Kragh-Jacobsen.

Emil Næsby Hansen kendte ikke rigtig noget til de tre konsulenter, før han mødte dem til Slyngelstue-dag i Filmværkstedet på Gothergade. Siden har han fået meget ud af samarbejdet med instruktøren Michael Noer, som var tilknyttet hans projekt som mentor. "Han har hjulpet rigtig meget, også bare med helt basale ting som kameravinkler og hvordan de forskellige ting fungerer, når man optager film." 

Daniel Kragh-Jacobsen siger om sin mentor Martin de Thurah: "Jeg ville have lavet mit projekt uanset hvad, men det er fedt at have Martin som mentor. Han har kunnet tage manuskriptet og sparke det fuldstændig i smadder, så jeg så det på en helt ny måde."

Distribution i bits og bytes

Emil Næsby Hansen griner højlydt, da et klip fra hans film "Godstog" bliver vist, mikrofonen skratter og sender hans latter udover forsamlingen der kvitterer med spredte grin og fnis på stolene, mens der strækkes hals for at følge, hvad der sker på lærredet.

Når de to projekter er færdige, skal der dog også kigges langt efter det store lærred. Filmværkstedet har sammen med de to instruktører indgået en aftale med DR's netkanal Pirat TV om, at de skal være distributionskanal for "Robin Färdig" og "Godstog".

For Emil Næsby Hansen er Pirat TV et godt alternativt talerør til tv, og han synes godt om platformen: "Hvis jeg bare viste min film på Bolsjefabrikken (kulturel forening, red.) eller sådan noget, så kunne folk bare sidde og klappe hinanden på skulderen. Nu kan jeg vise nogle andre, hvordan mig og mine venner agerer."

Nye medier, nye veje

Daniel Kragh-Jacobsen synes også godt om samarbejdet med Pirat TV og de muligheder hans projekt får for at brede sig via f.eks. brugerinddragelse. Han tilføjer i den forbindelse: "Det kunne være ret fedt, hvis der om ti år sad to fabriksarbejdere henover kaffen i kantinen, og den ene sagde 'Hey, kan du huske det der Robin Färdig, det var sgu da fedt?'."

Programmet "Perlevenner" på Pirat TV er et godt eksempel på, hvordan et internetbaseret program kan vandre til tv-mediet. De to drenge ses nu i flere sammenhænge på DRs kanaler, bl.a. i DR1-programmet "Høvdingebold". Hvem ved, hvor "Robin Färdig" og "Godstog" kan ende og hvilke muligheder, der ligger foran de to projekter?

"Robin Färdig" og "Godstog" er stadig i produktionsfasen, men til august og september kan man finde de to projekter sammen med "Perlevenner" og de øvrige programmer inde på Pirat TV.

Kamikaze_lagkage_event_pix_210