Spirende talent fra Filmværkstedet

FILMVÆRKSTEDET. Malou Reymanns tredje kortfilm "Dem man elsker" får premiere på Workshop Festival den 5. oktober. Instruktøren fortæller her om sin film og sine fremtidsplaner.

"Dem man elsker" er et stille drama om Lisa, der har forladt sin søn Victor, da han var lille. Hun bor nu i København med sin mand og deres lille datter. Lisa tager til Sverige for at se Victor en weekend om måneden. Denne gang foreslår Lisa, at Victor kan flytte til København og bo hos dem. Det giver anledning til et opgør med Victors farmor, Anita.

"Det er en kæmpe gave for mig som instruktør at have stået foran kameraet. At vide hvad man beder om, for man beder om rigtig meget."

Både instruktørens anden kortfilm, "13", om den 13-årige Emma, der opdager, at hendes far er homoseksuel, og "Dem man elsker" beskæftiger sig med sårbare familierelationer og gør op med myten om kernefamilien.

filmværkstedet

Filmværkstedet støtter både større og mindre filmproduktion, med dét hovedformål at fremme eksperimenterende filmkunst og talentudvikling. Støtte gives primært i form af adgang til professionelt produktionsudstyr, tilskud til basale produktionsomkostninger og konsulenthjælp. Sekundært ydes støtte til talentudvikling gennem seminarer, workshops og rådgivning.

Filmværkstedet er hovedsageligt rettet mod unge mennesker, der har potentiale til at etablere en professionel filmkarriere. Værkstedet har et stort netværk og kan give inspiration og vejledning.

Filmværkstedet støtter årligt ca. 50 produktioner - både dokumentar, fiktion, novelle- og i sjældne tilfælde også spillefilm. Fire gange om året kan du søge støtte fra værkstedet ved indsendelse af ansøgning.

Deadline for næste ansøgningsrunde er torsdag den 1. november kl.12.00.

Læs mere om Filmværkstedet.

"Jeg er interesseret i knækkede familierelationer, og hvordan man lever med alle skrammerne. Et eller andet sted fra bliver der skabt en myte om kernefamilien. For mig er familie noget andet. Det er der, hvor man skylder hinanden at kæmpe for oprigtigheden i relationen. Det ville jeg gerne udforske," fortæller Malou Reymann.

På trods af sine blot 24 år har Malou Reymann som skuespiller i adskillige film og som instruktør på tre kortfilm allerede et propfyldt CV. Som 20-årig debuterede hun som instruktør med kortfilmen "Maskebal". Hendes anden film, "13", fik flere i branchen til at pege på hende som et af landets kommende instruktørtalenter, og filmen vandt National Grand Prix på Odense Film Festival i 2011. "Dem man elsker" er Malou Reymanns tredje kortfilm.

Spørger man Malou Reymann selv, er det vigtigste for et succesfuldt resultat god forberedelse og godt samarbejde med både cast og crew.

"Med 'Dem man elsker' var jeg super godt forberedt. Jeg havde arbejdet på den i et år, inden vi begyndte at optage. Jeg havde researchet og skrevet mange drafts, og jeg havde en meget præcis idé om, hvordan filmen skulle ende med at se ud. Rollen som Lisa var skrevet til Lisa Carlehed, og jeg inddrog hende ret tidligt i processen, så hendes indsats har været afgørende. Det handler om at caste rigtigt og samle et godt hold. Det er vigtigt at finde mennesker, som vil det samme som én.  Og så handler det om tillid. Det er fantastisk, hvad man får igen, når man lader andre tage medejerskab."

Desuden hjælper instruktørens skuespilerfaring hende også i arbejdet som instruktør.

"Det er en kæmpe gave for mig som instruktør at have stået foran kameraet. At vide hvad man beder om, for man beder om rigtig meget."

Fjerde film på Filmværkstedet

Støtten fra Filmværkstedet har ifølge Malou Reymann været en væsentlig faktor for hendes udvikling som instruktør, og hun er lige nu i gang med sin fjerde kortfilm på værkstedet.

Lederen af Filmværkstedet, Prami Larsen, ser stort potentiale i den unge instruktør og spår, at hun om kort tid vil være at finde blandt eliten i dansk film.

"Malou Reymann er et stort talent. Hun instruerer sine skuespillere og eksekverer spillet på en måde, som mange mere erfarne instruktører ikke mestrer. Med sin næste film, 'Seksten en halv time', vil hun i en alder af kun 24-25 år have instrueret fire novellefilm støttet af Filmværkstedet. Det har vi aldrig set før. Mit håb er, at vi får en kvindelig instruktør, der spillefilmdebuterer, inden hun er 30 år. Gennemsnitsalderen for danske spillefilmdebutanter er 38 år."

Malou Reymann optager i øjeblikket 'Seksten en halv time' med danske Frederikke Dahl Hansen og nordmændene Christian Rubeck og Tobias Santelmann på rollelisten.

"Det bliver endnu en film med skandinaviske spillere og blanding af sprog. Jeg er selv fra en international baggrund, og jeg har familie mange steder i verden, så det med blanding af sprog og kulturer ligger mig meget nært," siger instruktøren og tilføjer, at hun også skriver på en 30 minutters novellefilm i samarbejde med en manuskriptforfatter.

"Dem man elsker" er produceret af Line Sander Egede med støtte fra Filmværkstedet på Det Danske Filminstitut.

Filmen bliver vist sammen med otte andre film, når Filmværkstedet afholder sit premierearrangement Workshop Festival den 5. oktober. Arrangementet er gratis, og billetter kan bestilles på 3374 3412 eller dfi.dk

Læs mere om Workshop Festival.