Stærkt dansk aftryk i Venedig

VENEDIG. Når årets Venedig Filmfestival åbner dørene den 31. august, er det med en historisk stærk dansk deltagelse. Få overblik over projekter og filmfolk.

To dokumentarfilm, to serier og to koproduktioner tegner dansk film på årets Venedig Filmfestival. Bag de danske projekter er stærke navne som Jørgen Leth, Andreas Koefoed, Guy Davidi, Lars von Trier og Nicolas Winding Refn.

De seneste år har Danmark være repræsenteret på festivalen ved flere virtual-reality værker. I år det dokumentar- og serieformatet, som har vakt festivalens interesse.

Få det historiske overblik over danske film i Venedig

Fakta om Venedig Filmfestivalen

Dansk film har en lang tradition for deltagelse ved Venedig Filmfestival, som er verdens ældste filmfestival og blandt de mest prestigefyldte.

Festivalen blev afholdt for første gang i 1932. Første danske film på festivalen var børnefilmen 'De pokkers unger' af Astrid og Bjarne Henning-Jensen i 1947.

Festivalens fornemste pris er Guldløven, der uddeles til den bedste film.

Programmet består af to officielle sektioner, hovedkonkurrencen og Orizzonti, og sideprogrammerne Venice Days og Critics' Week.

Festivalen løber i år fra 31. august til 10. september.

Ud over de fire danske titler deltager to spillefilm koproduceret med Danmark:

Guldløvevinder Lav Diaz' filippinske 'When The Waves Are Gone', der er koproduceret af Eva Jakobsen, Mikkel Jersin og Katrin Pors for Snowglobe, og Teona Strugar Mitevskas nordmakedonske 'The Happiest Man in the World', der har danske Maria Møller Christoffersen fra Frau Film med på produktionen.


Mere om filmene

Innocence

'Innocence' er instrueret af den herboende, Oscar-nominerede israelske instruktør Guy Davidi. Den fortæller historien om en række unge israelske piger og drenge, som forsøgte at undgå værnepligt, men endte med at bukke under. Deres historie er aldrig fortalt, fordi de mistede livet for egen hånd, mens de gjorde tjeneste. Filmen bygger på deres skræmmende dagbøger og beskriver deres indre kampe og det pres, de mødte i tjenesten. Førstehåndsoptagelser fra militæret flettes sammen med øjeblikke fra deres opvækst og hjemmevideoer af de afdøde soldater, hvis historier bliver betragtet som en trussel mod nationen Israel, og som derfor må skjules.

Guy Davidi modtog sammen med Emad Burnat en Oscar-nominering og en Emmy-statuette i 2013 for '5 Broken Cameras'. Efter at Davidi flyttede til Danmark, har han fortsat arbejdet med at dokumentere det militariserede israelske samfund. 'Innocence' er produceret af Sigrid Jonsson Dyekjær og Hilla Medalia for Danish Documentary Production og Medailia Production i koproduktion med Real Lava, Making Movies og Saga Film med støtte fra Filminstituttet.

Filmen er udtaget til konkurrenceprogrammet Orizzonti, der er forbeholdt film, der skaber æstetiske og udtryksmæssige nybrud.

Music for Black Pigeons

'Music for Black Pigeons' er instrueret af Jørgen Leth og Andreas Koefoed. Igennem nogle af vor tids mest indflydelsesrige jazzmusikere som Bill Frisell, Lee Konitz og Midori Takada søger filmen svar på, hvad vil det sige at være et menneske, der gennem et helt liv har udtrykt sig gennem musik. For er det overhovedet muligt at sætte ord på musikkens væsen? Filmen handler om at være til stede i nuet, om at spille og improvisere, om at videreføre arven fra generationer af jazzpionerer. Filmholdet har fulgt den danske komponist Jakob Bro gennem 14 år og overværet hans musikalske møder med musikere på tværs af generationer og landegrænser. Gennem Bros kompositioner udforsker filmens karakterer musikkens rum, og giver af den vej svar på mange af de spørgsmål, filmen stiller på en poetisk, livsbekræftende og humoristisk måde. 

Jørgen Leth deltog på Biennalen i Venedig i 2003 med 'De fem benspænd', og Andreas Koefoed er senest blevet anerkendt for 'The Lost Leonardo', der sidste år havde verdenspremiere på Tribeca Filmfestivalen og dansk biografpremiere i januar. 'Music for Black Pigeons' er produceret af Emile Hertling Péronard for Ánorâk Film med støtte fra Filminstituttet.

Filmen er udtaget i den officielle sektion uden for konkurrence. Den seneste danske film vist uden for konkurrence i Venedig var Lars von Triers 'Nymphomaniac Vol. II' i 2014.

Riget Exodus

'Riget Exodus' er Lars von Triers sidste kapitel i spøgelsesserien om hospitalet ved blegedammene, hvor det onde har vundet fodfæste, og lægevidenskaben har sin daglige kamp med sig selv, med svenskerne og det overnaturlige og uforklarlige i en blanding af gys, gru og grin.

På rollelisten er blandt andet Mikael Persbrandt, Tuva Novotny, Alexander Skarsgård, Ida Engvoll, David Dencik, Anders Mossling, Asta August, Jens Albinus, Victoria Carmen Sonne, Danica Curcic, Charlotte Sieling, Cyron Melville, Paul Hüttel og Stig Hoffmeyer.

Louise Vesth har produceret for Zentropa med Viaplay og DR som koproducenter. Serien vises i hovedprogrammet uden for konkurrence.

Copenhagen Cowboy

'Copenhagen Cowboy' er Nicolas Winding Refns seneste serie og hans første for Netflix, hvor den får premiere senere på året. På rollelisten er Angela Bundalovic, Lola Corfixen, Zlatko Buric, Andreas Lykke Jørgensen, Jason Hendil-Forssell, Li Ii Zhang, Dragana Milutinovic, Mikael Bertelsen og Mads Brügger.

Lene Børglum og Christina Erritzøe har produceret for byNWR Originals. Serien vises i hovedprogrammet uden for konkurrence.

The Happiest Man in the World

'The Happiest Man in the World' handler om Asja, en 40-årig single kvinde, der bor i Sarajevo. Hun tilbringer en hel lørdag til et dating-arrangement for at møde nye mennesker. Her bliver hun matchet op med den 43-årige bankmand Zoran. Det viser sig, at Zoran ikke leder efter kærlighed. Han søger tilgivelse.

Filmen er koproduceret af Maria Møller Christoffersen for Frau Film med støtte fra Filminstituttet. Danske nøglebidrag kommer fra klipper Per K. Kirkegaard, lyddesigner Kristoffer Salting, colorgrader Edoardo Rebecchi og lyddesign-konsulent Peter Albrechtsen. Filmen er udtaget til konkurrenceprogrammet Orizzonti.

When the Waves Are Gone

Filmen handler om Hermes Papauran, en af Filippinernes bedste politiefterforskere, som står ved en moralsk skillevej. Da han inden for egne rækker oplever en målrettet og blodig anti-narkokampagne, begynder uhyrlighederne at tære på ham, både fysisk og åndeligt, og han rammes af en alvorlig sygdom som følge af angst og skyldfølelse. Mens han forsøger at hele, hjemsøges han af en mørk fortid, og et regnskab må gøres op.

'When the Waves Are Gone' er instrueret guldløve-vinderen Lav Diaz og koproduceret af Eva Jakobsen, Mikkel Jersin og Katrin Pors for Snowglobe. Filmen vises i hovedprogrammet uden for konkurrence.