Stahos krigserklæring!

Simon Stahos "Kærlighedens krigere", der er udtaget til Locarno International Film Festival i Schweiz, handler om to unge lesbiske kvinder, der tvinges til at begå et mord for at redde deres kærlighed. I forbindelse med filmen erklærer Simon Staho krig mod alle kærlighedens fornægtere:

"Kærlighedens krigere" er mit angreb på kærlighedens fornægtere og benægtere. På kærlighedens kujoner og skeptikere. På hjertets pacifister og romantikkens tørvetrillere. På krysterne, der slår koldt vand i blodet, når de møder kærligheden. På fedtspillerne, der foretrækker deres kærlighed tempereret og i små doser. På rationalisterne, der ønsker rimelig kærlighed. Fornuftig kærlighed. Dresseret kærlighed der opfører sig ordentligt.

Filmen er en hyldest til den urimelige kærlighed. Til den altopslugende besættende kærlighed. Til kærligheden, der kræver ofre, ar og skudsår. Til kærligheden, der lemlæster og heler, er skyld i mirakler og tragedier. Kærligheden, der slår kogende varmt vand i blodet, der skubber den elskede ud over klippekanten, der skaber uro, hærværk og ballade, hvor der før var dødstille og pæntklippede ligusterhække, der går amok og laver rav i gaden. Den umulige mulige kærlighed, der giver liv og koster liv.

Den kærlighed, der ikke bare går lige til grænsen, men som går langt over grænsen, som løber forvildet rundt i sanseløs beruselse, som ligger i rendestenen med en kniv i hjertet, som ikke lytter til "nej" og "pas på" og "må ikke", men som giver fanden i ord og kun taler hjertets sprog:

"Jeg vil – nej – Jeg må – Jeg SKAL elske!"

Simon Staho

[Krigserklæringen blev første gang tryk på engelsk i FILM#65 i begyndelsen af 2009]