Stay Behind – Min farfars hemmelige krig nu online

DOKUMENTAR. En familiefortælling trækker spor til pistoler, spioner og kold krig i Ida Grøns "Stay Behind – Min farfars hemmelige krig", der kan ses online på dr.dk frem til den 25. juni.

Hvorfor sov Ida Grøns farfar Otto med en skarpladt pistol ved sin side, indtil han smed den i havet i begyndelsen af 80´erne? Hvorfor tog han og hans elskede kone Dagmar pludselig over Atlanten i 1952 for at tilbringe to år i New York og Montreal, som de intet husker fra? Og hvorfor insisterer den traumatiserede polske partisan Jan, som indrømmer, at han arbejdede for CIA, på at han har kendt og samarbejdet med Otto under den Kolde Krig?

Link til filmen på dr.dk.

Det er nogle af de spørgsmål instruktør Ida Grøn ønsker svar på i dokumentarfilmen "Stay Behind – Min farfars hemmelige krig", der får tv-premiere på DR 1 onsdag aften kl. 20.

Sammen med sin far, Ole, går hun på opdagelse i et hemmeligt kælderarkiv og begynder på en rejse, der fører hende tilbage til farfarens avancerede godnathistorier og frem til en erkendelse af, at vi ikke ved alt, om dem vi elsker. Fortællingen ender samtidig med at beskrive en epoke i Danmarks historie, som på mange måder er holdt hemmelig – selvom det er vigtigt for Grøn at fastslå, at filmen først og fremmest bunder i en personlig nysgerrighed for sine bedsteforældres historie.

"Det er for mig magtpåliggende, at det er tydeligt i filmen, at jeg ikke er historienørd. Jeg er et barnebarn, der sammen med min far udforsker mine bedsteforældres fortid. Den viser sig at være en del af en hemmelig danmarkshistorie. Sammen med min far samler jeg indicier og spor i en verden, der er tømt for dokumentation, men fuld af vildledning. Vi satser på vores mundtlige kilder. Med risiko for at blive hængt ud," siger hun.

"Stay Behind - Min farfars hemmelige krig" fik biografpremiere på CPH:DOX tidligere på foråret.

Ida Grøn står selv bag idéen til filmen, som er klippet af Anders Villadsen og produceret af Vibeke Vogel for Bullitt Film i samarbejde med GotFat Productions. Filmen er støttet af Det Danske Filminstitut.