Stjernerne drysser over Dirch

PREMIERE. Martin Zandvliets film om Dirch Passer, der får premiere torsdag den 25. august, scorer højt hos anmelderne.

"Dirch", der i dag har premiere, høster i dagbladenes anmeldelser stjerner i massevis, fra 4 helt op til de 6 sjældne stjerner, som både B.T. og Ekstra Bladet tildeler Martin Zandvliets film. Kun en enkel avis, Jyllands-Posten, holder sig til 3 stjerner.

I slipstrømmen af sin anmelderroste debutfilm "Applaus" kastede Martin Zandvliet sig over den vanskelige opgave at lave en film om den folkekære Dirch Passer.

Zandvliet gik til opgaven med en vis ærefrygt. I et interview i FILM #72 udtaler han:

"Dirch er jo nærmest royal i Danmark. Alle elsker ham stadigvæk. Når man så stiller spørgsmålstegn ved de valg, han tog, nærmer man sig det meget forsigtigt. Hans liv er måske nok en slags tragedie, men vi har forsøgt at lave filmen, som en hyldest til livet."

Filmen om Dirch spænder over tre årtier. Fra Dirch Passers første succes på scenen sammen med makkeren Kjeld Petersen i slutningen af 50'erne, hvor alle ville se ham. Gennem kampen med dæmonerne – sceneskræk, druk og jalousi – og de kæntrede forsøg på at slå igennem i seriøse roller. Til de sene år, hvor han som kunstner havde publikum i sin hule hånd og rev alle med sig.

Med en anmeldelse på fem hjerter skriver Kim Skotte i Politiken: "Nikolaj Lie Kaas en fantastisk Dirch Passer, fordi han med en helt utrolig fornemmelse for balance og timing hele tiden giver Dirch, hvad Dirchs er, samtidig med at han skaber en figur, der rækker ud over det biografiske."

"Denne modsætning mellem Nikolaj Lie Kaas' gribende fremstilling af Dirch, som man fornemmer bygger på lige dele intuition og research, og så instruktørens næsten kliniske fornemmelse for komikeren som tragisk misbruger af både det ene og det andet, gør 'Dirch' til et voldsomt bevægende drama."

"En smertelig tragedie – og en triumf for dansk film," erklærer en begejstret Kirstine Krefeld i Ekstra Bladet og uddeler seks stjerner: "Nikolaj Lie Kaas og Lars Ranthe spiller deres livs roller, og energien mellem dem slår gnister – ligesom mellem Kjeld og Dirch."

Anmeldernes stjerner  

B.T. 6/6 stjerner

Berlingske 4/6 stjerner

Børsen 4/6 stjerner

Ekstra Bladet  6/6 stjerner

Information

Kristeligt Dagblad 5/6 stjerner

MetroXpress 5/6 glober

Morgenavisen Jyllands-Posten 3/6 stjerner

Politiken 5/6 hjerter 

NORDJYSKE Stiftstidende 4/6 stjerner

TV2 NEWS 5/6 stjerner


Trailer til "Dirch"