Storfilm om Hvidstengruppen

Regner Grasten starter i august optagelserne til ny film om modstandsgruppen fra Hvidsten Kro. Anne-Grethe Bjarup Riis skal instruere.

Den jyske Hvidstengruppe var en af besættelsestidens mest berømte illegale grupper, og den bestod af almindelige mennesker, der besluttede at kæmpe for friheden. Regner Grastens ambition med den kommende film er, at få nutidens generationer til at forstå det ufattelige mod, der skal til hos folk, der gør oprør mod uret - uanset konsekvenserne.

Kroejer Marius Fiil levede med sin store familie i Hvidsten lidt nord for Randers. Tyskernes fremmarch lagde spiren til modstand i Marius, og da han pludselig fik mulighed for at gøre en forskel, sprang han til. Marius Fiil og hans familie blev centrale skikkelser i et omfattende og effektivt arbejde med modtagelse af faldskærmsfolk, våben og sabotagemateriel, hvori adskillige af egnens folk deltog.

"Hvidsten Gruppen" er den autentiske historie om en families sammenhold, oprør og insisteren på frihed. Det er historien om, hvordan mennesker kan gøre en forskel og om konsekvenserne af at kæmpe for det, man tror på. 

"Vi var almindelige mennesker, som ville leve i fred med vore naboer, og hvis ikke unge tyskere og unge danskere en gang i fremtiden kan række hinanden hånden tværs over grænsen i venskab, giver vores død ingen mening." Sådan lød Marius Fills ord til den tyske rigsret, der dømte Hvidstengruppen til døden.

Anne-Grethe Bjarup Riis skal instruere filmen i samarbejde med Anders Refn som teknisk instruktør. Manuskriptet er skrevet af Ib Kastrup, Jørgen Kastrup og Torvald Lervad. Morten Bruus er fotograf.

"Hvidsten Gruppen" bliver produceret af Regner Grasten for Regner Grasten Filmproduktion. Filmens samlede budget er på 24 mio. kr., hvoraf Det Danske Filminstitut støtter med samlet 6.9 mio. kr. bl.a. via Markedsordningen.

Der er forventet dansk premiere i foråret 2012.