Stort Dreyer-interview ser dagens lys

UNIK TV-OPTAGELSE. Blot fire uger før sin død i marts 1968 mødte Carl Th. Dreyer 100 spørgelystne filmstuderende i Filmmuseets biograf. Den aldrende instruktør var veloplagt og svarede beredvilligt på alt mellem himmel og jord. Danmarks Radios optagelser af begivenheden kan fra i dag - i anledning af Dreyers fødselsdag - ses via www.carlthdreyer.dk.

Carl Th. Dreyer i krydsild

Han ser skrøbelig ud, og hørelsen er ikke, hvad den har været. Ansigtet udstråler en sarthed men også uimponeret ro i forhold til at være centrum for 100 unge menneskers opmærksomhed og granskende spørgsmål. Salen er ladet med forventning og en næsten ærbødig høflighed præger de unge spørgere. De har nu chancen for at få Danmarks store auteur og eneste internationalt berømmede filminstruktør til at se tilbage på sit værk og redegøre for inspirationskilder, tanker om stil og kommende projekter, ikke mindst Jesus-filmen.

Vittig og skarp

Så snart de studerende begynder at stille spørgsmål, er den 79-årige instruktør parat med et ofte vittigt og skarpt svar. Han glæder sig til at komme i gang med sit store Jesus-projekt, og adspurgt om sine tanker vedr. farvevalg i filmen, og hvordan han vil gribe det an, svarer han: ”Det vil jeg ikke røbe her, De må vente til filmen kommer op i biograferne”. Når de studerende bruger fagtermer som ’totaler’ og ’halvtotaler’, replicerer Dreyer tørt: ”sådan nogle udtryk som halvtotal og heltotal kender jeg slet ikke”.

Dreyers fødselsdag

DFI fejrer i dag Dreyers fødselsdag med uddeling af Carl Th. Dreyer Prisen, som i år går til dokumentarfilminstruktør Mads Brügger.

En fremsynet lektor

Man må takke lektor Marguerite Engberg for at have arrangeret dette møde mellem Dreyer og de studerende. Hun havde hørt, at Dreyer var svagelig og havde været indlagt, så hun fremskyndede aftalen med ham, og det viste sig at være klogt. Samtidig havde Danmarks Radio spurgt hende, om de måtte optage mødet, og hermed har vi i dag en unik dokumentation af Dreyers tilbageblik på sit værk og tanker om stil og inspirationskilder.

Tak til DR

Den planlagte Dreyer-udsendelse blev omredigeret, og ca. 20 minutter af optagelserne fra biografen i Store Søndervoldstræde indgik i den fjernsynsnekrolog, som blev sendt i stedet. Et forbilledligt samarbejde mellem DR og DFI gør nu, at den samlede optagelse, 80 minutter i alt, fra i dag kan ses på www.danskkulturarv.dk via www.carlthdreyer.dk.