Støtte til ni filmskitser

STØTTE. I august inviterede New Danish Screen til en ny måde at udvikle spillefilm på. Baggrunden var et ønske om at finde nye udviklingsmetoder til spillefilm, som kan realiseres inden for en budgetramme på 3 mio. kroner. Nu har de første ni projekter fået støtte.

Det interessante ved lavbudgetfilm er ikke de små budgetter i sig selv, men muligheden for at udfordre, hvordan der fortælles, hvad der fortælles, og hvordan en film realiseres. Således lyder udgangspunktet for "Skitsen", et initiativ fra New Danish Screen, der understøtter udviklingsforløb, som foregår i en filmisk undersøgende form. New Danish Screen har modtaget 63 ansøgninger, hvoraf 9 projekter er blevet valgt. Hvert projekt er bevilget 500.000 kr.

Mette Damgaard-Sørensen, kunstnerisk leder for New Danish Screen, uddyber:

Kort om Skitsen

Under overskriften "Skitsen" inviterede New Danish Screen i august til en ny måde at udvikle spillefilm og filmfortællinger på. Ud af 63 ansøgninger er 9 projekter udvalgt til udviklingsstøtte. 

For at komme i betragtning til støtte, skulle følgende være opfyldt:

  • Projektet skal fra første færd være tænkt til at skulle realiseres inden for en budgetramme på 3 mio. kr. ekskl. udviklingsstøtte
  • Teamet skal være på minimum tre personer, hvor det er en forudsætning, at instruktør og producer udgør to personer i teamet
  • Teamet skal bestå af professionelle, manifesterede talenter – det kan være debuterende spillefilminstruktører, men også mere garvede kræfter, der vil eksperimentere og udfordre sig selv
Hvert af de 9 udvalgte projekter modtager 500.000 kr. til:
  • 6-12 minutter filmet forstudie, der ikke nødvendigvis er tænkt til offentliggørelse
  • et kunstnerisk/produktionelt koncept
  • udarbejdelse af treatment, first draft eller et tilsvarende materiale. Hvad hvert projekt konkret skal aflevere aftales med det enkelte projekt

De 9 hold skal aflevere resultatet af udviklingsprocessen i april 2016, hvor projekterne vurderes til produktionsstøtte eller til yderligere udvikling, hvis det skønnes nødvendigt.

 

"De helt billige spillefilmformater kalder på nye måder at tænke udvikling. Med 'Skitsen' vil vi forsøge os med en form, der gør det muligt at gå andre veje end ordets. Hvor man i stedet nærmer sig sit materiale filmisk, hvor karakterer, udtryk, arena, tema og historie modelleres frem i en filmisk undersøgelse, der resulterer i et kort filmisk forstudie."

I april 2016 afleverer de ni teams udviklingsresultaterne. Forløbet afsluttes med et brancheseminar, hvor erfaringerne med udviklingen fremlægges og diskuteres.

"Det var en positiv overraskelse, at vi fik 63 ansøgninger, og ikke mindst at de rummede så stor idérigdom og lyst til at finde nye veje i udviklingen af spillefilm. De ni projekter, som vi har valgt, repræsenterer meget forskellige historier og samtidig meget forskellige udviklingsmetoder, og vi glæder os til at se resultaterne i april," slutter Mette Damgaard-Sørensen.

De ni valgte projekter

Jeg, Christian
Instruktør: Kasper Skovsbøl
Manuskript: Trine Appel
Producer: Claudia Saginario / Good Company Films
Da Kong Christian den fjerde er døende, kalder han Kirsten Munk til sin side. Kongen vil have oprejsning og at hans tidligere kone skal medgive sin skyld i 18 forhold han har listet i et anklageskrift. Et kammerspil der ræser gennem kærlighed og had, synd og forsoning på en karettur mellem Hillerød og Kjøbenhavn.

En frygtelig kvinde
Instruktør: Christian Tafdrup
Klipper: Anne Østerud
Producer: Thomas Heinesen / Nordisk Film
Nedslag i et parforhold fra forelskelse til nedsmeltning set gennem mandens øjne. Dette er historien om kvindens ødelæggende insisteren på dominans i parforholdet, så tåkrummende, rædselsvækkende og destruktivt, som det udfolder sig.

Jorden under neglene
Instruktør: David Adam
Medinstruktører: Mirza Ekinovic og Oliver Ussing
Producer: Caroline Schlüter og Siri Dynesen / Profile Pictures
Mai er en stolt og populær 12-talspige, der bliver hjemløs, da hun går ned med stress. Filmen handler om de nye aspekter, Mai får på verden og sig selv i mødet med gaden, kaos og kærligheden. Historien tager udgangspunkt i virkelige tilstande og forhold anno 2015.

Lystbåden
Instruktør: Josefine Kirkeskov
Manuskript: Carlos Quintela
Producere: Mikkel Jersin og Katrin Pors / Snowglobe
Et dansk ægtepar på en lystbåd i Middelhavet opdager en syrisk flygtningefamilie i vandet og får familien ombord. Det, der starter som en selvfølgelig redning af mennesker i nød, bliver starten på en udfordring af selvbilleder, tolerance og fordomme, når de indbyrdes relationer ændrer karakter og sættes på prøve.

Please, Please
Instruktør: Emil Falke
Manuskript: Jonas Berlin og Emil Falke
Producer: Lina Flint / Nordisk Film Spring
"De historier dine forældre aldrig må vide noget om." Det er udgangspunktet for ungdomsfilmen "Please, Please", som er en ensemblefilm om at være ung i forstæderne.

Sankt Barbara
Instruktør: Rasmus Kloster Bro
Manuskript: Mikkel Bak Sørensen
Producer: Amalie Lyngbo Hjort / Beo Film
Da uventede omstændigheder pludselig rammer en københavnsk metro-tunnel under udgravning, finder tre ulige mennesker sig fanget i et iltfattigt rum 30 meter under jorden.

Stue 18
Instruktør: Jonas Poher Rasmussen
Manuskript: Mette Sø
Producer: Tine Mosegaard / Angel Films
På en hospitalsstue ligger fire mænd. Alle sammen er blevet skåret op og lappet sammen igen. Deres kroppe er forandrede. De er tvunget til at være sammen fireogtyve timer i døgnet. Uden for stuen opererer et meget større væsen, hvor alt handler om systemer og effektivitet. Alt er fremmed. Og hver mand skal finde sin måde at overkomme det på.

Skoven
Instruktør: Malene Choi
Manuskript: Sissel Dalsgaard Thomsen
Producer: Mikkel Stolt / Fenris Film
For foden af Japans Fuji-bjerg ligger den smukke og mystiske Jukai-skov. Et populært turistområde OG selvmordssted. Her tager skuespilleren Thomas Hwan hen, udmattet efter filmoptagelser i Korea og ramt af bruddet med sin elskerinde. Thomas farer vild i skoven, og hans elskerinde, der har fortrudt bruddet, følger nu hans spor.

Nord
Instruktør: Laurits Flensted-Jensen
Manuskript: Lars Bang, Laurits Flensted-Jensen
Producer: Julie Friis Walenciak / Walenciak Film
Jesper sidder fast i tilværelsen som vagt på et bordel, der drives af hans bror Philip. Uden Philips vidende har Jesper opfundet en lille sideforretning, hvor han via bordellet tjener en mindre formue på at formidle sex til handicappede. En dag indleder Jesper et forhold til den ukrainske Zotia, som er en af pigerne fra bordellet.