Stumfilm får tale på Det Kgl. Teater

To danske Asta Nielsen stumfilm, "Den sorte drøm" og "Balletdanserinden", begge fra 1911, vil blive vist på Takkelloftet i Operaen, Ekvipagemestervej 10, i København. Her får de tale af unge danske skuespillere.

Lørdag den 27. oktober kl. 22 sætter skuespilleren Jens Jacob Tychsen nydramatiske ord på "Den sorte drøm", instrueret af Urban Gad. Det er et klassisk trekants-melodrama om kærlighed, svig og jalousi.

Tychsen har skrevet nyt manuskript til filmen og spiller selv alle roller. Med en helt nyudviklet teknik - bedst beskrives som uptempo livedubbing fremført af en af landets bedste og mest præcise dubbingsskuespillere - giver han et bud på, hvad det var, stumfilmstjernerne egentlig sagde, når publikum kunne se deres munde bevæge sig. Musikeren og multitalentet Fuzzy fremfører musik specielt komponeret til lejligheden.

Lørdag den 24. november kl. 22 lægger skuespillerne Bodil Jørgensen og Ulver Skuli Abildgaard stemme til en tekstlig nyfortolkning af "Balletdanserinden", instrueret af August Blom.

Tekstforfatter og rapper Clemens Telling har skrevet nye rimede tekster og givet den klassiske film et moderne efterliv. Han lægger for med rimet: "Det er den værste schmertz in die welt, vores primadonna er sygemeldt". Og så går det ellers over stok og sten for den unge skuespillerinde Clamilla Flavier, spillet af Asta Nielsen, der skal redde teatrets fremtid. Violinisten Tinne Albrectsen improviserer på sin violin og giver den gamle klaverunderlægning et værdigt modspil.

Der er gratis adgang, men billetter skal forudbestilles på rhma@kglteater.dk

Det Danske Filminstitut har udgivet begge film på dvd i en Asta Nielsen-antologi med de fire danske film, Asta Nielsen medvirkede i.

Læs om Asta Nielsen-antologien For yderligere oplysninger:
Det Kgl. TeaterRikke Hedeager Matthiesen, Eventmester Skuespillet, 5055 9596, rhma@klgteater.dk