Stumfilmskuespiller-leksikon på nettet

Aage Hertel, Gar el Hama V (NFK 1918). Fotograf: ubekendtKarina Bell, Klovnen (NFK 1926). Fotograf: ubekendt

Det bliver nu muligt at søge oplysninger om alle skuespillere, der har medvirket i danske stumfilm. Fra 1. november 2004 kan de mange oplysninger findes i Danmarks Filmdatabase på www.filmografi.dfi.dk.
Læs om stjernen fra 1920'erne Karina Bell, der fik sit kunstnernavn af Emma Gad og blev bryggeriejer efter filmkarrieren. Eller om Mathilde Nielsen, der filmdebuterede i en alder af 50 år og blev kaldt "verdens ældste filmskuespillerinde" i karrierens sidste år, hvor hun havde rundet de 80. Eller om Aage Hertel, stumfilmperiodens coole skurk - først og fremmest kendt for rollerne som Dr. Gar-el-Hama og Manden med de ni Fingre - og stifter af den første danske filmskole i 1917, som kun fik en kort levetid. Eller barnestjernen Lily Frederiksen, der debuterede som 4-årig og nåede at medvirke i mindst 25 film, inden hun måtte indstille karrieren, da hun begyndte at tabe sine mælketænder.
I perioden 1907-30 var Danmark et af de førende filmproducerende lande og havde en meget stor filmproduktion, der blev afsat til hele verden. Omkring 2000 spillefilm blev der produceret - de tidligste var bare af 10-15 minutters varighed - og mange skuespillere fik en stor karriere. Branchen beskæftigede i denne periode omkring 1100 skuespillere, hvoraf adskillige medvirkede i mere end 100 film.
For hver enkelt skuespillers vedkommende - hvad enten der er tale om stjerne eller vandbærer - kan man i Filmdatabasen se en liste over de film, de har medvirket i. Der er biografiske tekster knyttet til hen ved 200 navne og billeder på ca. 500 - et portræt og et rolleportræt på hver. Ved et klik med musen er det muligt at se de smukke billeder fra Billedarkivets unikke samlinger i stort format.
Det nye web-leksikon, der er et enestående opslagsværk, har været et indsatsområde for DFI/Museum & Cinematek. Stumfilmtitlerne vil i nærmeste fremtid blive suppleret med indscannede filmprogrammer med handlingsreferater.
Danmarks Filmdatabase indeholder oplysninger om samtlige danske spillefilm og er en database i konstant udvikling. Foruden den løbende vedligeholdelse arbejdes der i øjeblikket på at udvide Filmdatabasen med oplysninger om danske dokumentarfilm, og opslagene vil om muligt blive forsynet med indscannede plakater og stills. Senest er basen blevet udvidet med oplysninger om nyere udenlandske film, der har haft biografpremiere i Danmark. Link til basen findes også på Det Danske Filminstituts hjemmeside www.dfi.dk.
Danmarks Filmdatabasei:www.filmografi.dfi.dk

For yderligere oplysninger: Det Danske FilminstitutLisbeth Richter, 3374 3546, lisbethrl@dfi.dkMadeleine Schlawitz, 3374 3593, madeleines@dfi.dk