Tre uger inden optagestart på sin Super16-afgangsfilm blev Andrias Høgenni ramt af uheld. Den kylligefarm i Tønder, han skulle optage på, var blevet lukket på grund af fugleinfluenza, og han skulle nu tilbage til tegnebrættet og udvikle en ny idé til en afgangskortfilm.
'Ikki illa meint' startede som en "nødløsning", men nu – snart et år senere – er filmen udtaget til både Cannes, der starter 14. maj, og Odense Film Festival til august.
"Efter de indledende produktionsudfordringer er det ekstra surrealistisk, at filmen er udvalgt til Cannes. Jeg er rigtig glad for resultatet, og jeg tror faktisk ikke, at jeg havde tilladt mig selv at lave denne film, hvis jeg havde haft et års forberedelsestid. Så havde jeg rettet og poleret filmen, indtil den var blevet noget helt andet. På den måde har afgangsprocessen lært mig, at det er vigtigt at være umiddelbar og stole på, at ens idé holder," siger den 30-årige instruktør.
Kortfilmen følger to færøske veninder, Elinborg og Marita, der ved et tilfælde støder på hinanden i et dansk supermarked. En konfrontation blusser op, da Marita erfarer, at Elinborg har blokeret hende på Facebook – uden at ville forklare præcis hvorfor.
Høgenni fortæller, at han altid har været fascineret af situationer, hvor digitale konflikter munder ud i håndgribelige konsekvenser i den 'virkelige' verden.
"En stor del af vores verbale kommunikation foregår i gråzoner, hvor man ikke behøver skære tingene ud i pap. Men det er ikke altid en mulighed online, hvor alting er mere sort-hvidt, når man eksempelvis blokerer en person. Samtidig er der rigtig mange, som mister deres filter, når deres raseri skal finde vej gennem tastaturet – modsat når man står over for personen i virkeligheden."
Færøerne i rivende udvikling
Den nyuddannede instruktør kalder Super16 og fynske 18Frames, som han også har gået på, for "vigtige led i den danske filmfødekæde". Uddannelserne sikrer diversitet i branchens talentmasse, som kommer fra alle mulige forskellige steder, forklarer han.
"Igennem de to uddannelser har jeg fået mod til at forfølge min egen kreative stemme og lært at tro på, at der er et publikum, som gider se små underlige film, der skiftevis foregår på færøsk og dansk."
Høgenni har fortsat planer om at lave film både i Danmark, som har været hans bopæl i snart ti år, og på Færøerne, hvor han er vokset op. Færøerne har set en rivende udvikling som filmnation over de seneste år, fortæller instruktøren.
"Da jeg startede med at lave film i 2005, var der kun Filmværkstedet i Tórshavn. Det dannede rammen for hele den færøske filmbranche. I løbet af de sidste 14 år er der sket en monumental udvikling, blandt andet med oprettelsen af Det Færøske Filminstitut, der har været med til at skabe rammerne for en professionalisering af færøsk film. Der er flere spillefilm i udvikling, og færinger har endelig fået mulighed for at opleve deres egen kultur gennem levende billeder.
Enhver kultur har ret til at få skildret sine historier, og jeg håber på at kunne være et lille trin i processen for at bevare og udvikle det færøske filmsprog."