SuperClásico i Oscar-kapløb

"SuperClásico" bliver den danske deltager i Oscar-kapløbet i kategorien Best Foreign Language Film.

Tre danske film har været på shortliste til at blive dansk Oscar-kandidat i kategorien Best Foreign Language Film, og i dag blev det besluttet at indstille Ole Christian Madsens komedie "SuperClásico".

"SuperClásico" foregår i et internationalt miljø, nemlig Argentinas charmerende hovedstad Buenos Aires. Paprika Steen er kendt i USA for blandt andet Biers Dogme-film "Elsker dig for evigt" og senest Zandvliets "Applaus".

Ole Christian Madsen er et navn på det nordamerikanske marked. Mange af hans film har været inviteret til filmfestivalen i Toronto og er derefter blevet solgt til distribution i Nordamerika.

"Det er en fin og sjov tilføjelse til hans oeuvre som en af Danmarks mest interessante filmmagere," skrev Torontos filmudvælger Steve Gravestock om Ole Christian Madsens "SuperClásico". Filmen blev vist i Toronto for to uger siden og vakte begejstring og latter blandt festival-publikummet. Branchebladene Screen og Variety omtalte bagefter filmen varmt og lagde vægt på Madsens vellykkede favntag med komediegenren.

"SuperClásico" havde dansk premiere den 17. marts og er blevet set af 185.000 herhjemme.

"Superclásico" er produceret af Lars Bredo Rahbek og Signe Leick Jensen for Nimbus Film med støtte fra Det Danske Filminstitut.

Udvælgelse og Oscar-procedure

I Danmark er det en komité bestående af otte repræsentanter for den danske filmbranche, som afgør hvilken film, der indstilles i kategorien Best Foreign Language Film. Komitéen udpegede for en måned siden tre film, Martin Zandvliets "Dirch", Pernille Fischer Christensens "En familie" og Ole Christian Madsens "SuperClásico", til en shortliste og tog så i dag den endelige beslutning.

Komitéen er nedsat af Det Danske Filminstitut og filmbranchens organisationer, og den består ud over formanden af Per Holst fra Producentforeningen, Jan Weincke fra Dansk Filmfotograf Forbund, Thomas Magnussen fra Dansk Skuespillerforbund, Kim Pedersen fra Danske Biografer, Martin Strange-Hansen fra Danske Filminstruktører, Jacob Wendt Jensen fra Filmmedarbejderforeningen og Steffen Andersen-Møller fra Det Danske Filminstitut.

Hvert land kan indstille netop en film til nominering i kategorien. Filmene vurderes derefter af the Academy of Motion Picture Arts and Sciences, der endeligt nominerer fem film. Nomineringerne offentliggøres tirsdag den 24. januar, og selve Oscar-kåringen finder sted søndag den 26. februar.

Akademiets regler kræver, at den indstillede film har haft biografpremiere i perioden fra 1. oktober 2010 til 30. september 2011, og at den er produceret uden for USA og hovedsageligt på et ikke-engelsk sprog.

Lidt tal og historie om Foreign Language Oscar

Hvert år indstiller knap 70 filmproducerende lande en film til at deltage i kapløbet om en Oscar for Best Foreign Language Film.

Den fornemme pris er siden indstiftelsen i 1947 gået 52 gange til en europæisk film, 5 gange til en asiatisk film, 3 til en film fra Afrika, og 3 til en fra det amerikanske kontinent. Danmark har haft en film nomineret 8 gange.

Den første dansker, der modtog en Oscar var Max Rée. Han skabte kostumer til tidens store stjerner, bl.a. Greta Garbo, Lillian Gish og Gloria Swanson, medvirkede på mere end 150 amerikanske film og modtog i 1931 en Oscar for scenografien til westernfilmen "Cimarron".

I 1956 blev Danmark nomineret første gang med Erik Ballings "Qivitoq", tre år senere i 1959 med Astrid Henning-Jensens "Paw" og i 1961 med Bent Christensens "Harry og kammertjeneren".

Der skulle gå 26 år, før Gabriel Axels "Babettes gæstebud" ikke blot modtog en nominering i 1987, men også som første danske film vandt prisen. Året efter var der endnu en Oscar til Bille Augusts "Pelle Erobreren". Da Kaspar Rostrups "Dansen med Regitze" det følgende år opnåede endnu en nominering, blev Danmark imidlertid forbigået.

Der gik yderligere 17 år, inden Danmark igen blev nomineret i 2006 med Susanne Biers "Efter brylluppet", men først i år lykkedes det Bier med "Hævnen" at erobre den eftertragtede statuette.

Academy of Motion Picture Arts and Sciences (Oscar-uddeling): www.oscars.org
Se også FILMupdate: "Danske Oscar-vindere gennem tiderne"

Tags: