Svensk vinder af Nordisk Råds Filmpris

Billede til artiklen Svensk vinder af Nordisk Råds Filmpris
Nordisk Råds Filmpris går i år til den svenske filminstruktør Roy Andersson og producer Pernilla Sandström for deres seneste film 'Du Levande' (Du Levende). Prisen på 350.000 kr. overrækkes i forbindelse med Nordisk Råds session den 28. oktober i Helsinki.

"I denne fremragende film fokuserer Roy Andersson på livet, døden og menneskets skrøbelige længsler", begrunder juryen valget af årets prismodtager. "Med den unikke visuelle stil og fortællerytme udfordrer denne hverdagssymfoni vores forudfattede holdninger til film."

Filmen var blandt andet oppe mod et skarpt, nordisk felt heriblandt den danske film 'De unge år - Erik Nietzsche' af Jacob Thuesen.

Roy Andersson udtrykker selv stor begejstring over at modtage prisen: "For mig betyder det rigtig meget at modtage denne ærefulde pris. Jeg synes, der er god grund til at anerkende Nordisk Råd for deres bestræbelser på at bringe filmen op på et højt kulturelt niveau, præcis som det er tilfældet med de øvrige store priser indenfor den nordiske musik og litteratur."

Det Danske Filminstitut er medproducent på filmen, der havde verdenspremiere på Cannes i programmet Un Certain Regard i 2007 og samme år var Sveriges Oscarkandidat. Filmen vandt tre svenske "Guldbagger" i 2008 for bedste film, bedste instruktør og bedste manuskript.

Nordisk Råds Filmpris