Svinalängorna er svenskernes Oscar-bud

OSCAR 2011. Sverige har nu udpeget Pernilla Augusts "Svinalängorna" til kapløbet om en Oscar-nominering. Filmen er dansk koproduceret.

Pernilla Augusts danske koproducerede "Svinalängorna" bliver det svenske bud på en deltager i konkurrencen om det amerikanske filmakademis Best foreign language Oscar.

Filmen, der er baseret på Susanna Alakoskis anmelderroste roman "Svinestierne", havde dansk premiere i april.

Noomi Rapace spiller hovedrollen som Leena, der rejser til Ystad sammen med sin mand og to døtre, da hendes mor, som hun ikke har set i 25 år, ligger for døden. Opholdet hvirvler op i Leenas mørke fortid i hendes "finske" barndomshjem i de svenske velfærdshalvfjerdsere i Ystads sociale boligbyggeri, Svinalängorna.

Svenske Hepp Film er producent, og danske Helle Ulsteen har koproduceret for Kamoli Films med støtte fra Det Danske Filminstitut.

Den norske kandidat til Oscar-nomineringen er Anne Sewitskys dramakomedie "Happy, Happy"/"Sykt lykkelig". Ligesom Pernilla Augusts film er der tale om en debutspillefilm. Den danske kandidat bliver afgjort tirsdag den 20. september. Tre film, "Dirch", "En familie" og "SuperClásico", er shortlistet.

Hvert land kan indstille netop en film til nominering i kategorien. Filmene vurderes derefter af the Academy of Motion Picture Arts and Sciences, der endeligt nominerer fem film. Nomineringerne offentliggøres tirsdag den 24. januar, og selve Oscar-kåringen finder sted søndag den 26. februar.