Tag en ven i hånden til Copenhagen Jewish Film Festival

CINEMATEKET. "Det her samfund skal blive ved med at hænge sammen på tværs af holdninger, hudfarve, køn, alder, handicap – og hvad der ellers er af udfordringer for at blive enige og lytte til hinanden". Festivalleder Anne Boukris åbnede i går Københavns jødiske filmfestival med fokus på sammenhold og interkulturel tryghed – og et impulsivt tag-en-ven-i-hånden-tilbud: 2 billetter for 1 billets pris, der nu gælder under hele festivalen.

Copenhagen Jewish Film Festival er i gang – og fylder frem til på søndag Cinemateket med underholdning, politik, livsnære dramaer og debat. Og forhåbentlig også med et publikum sammensat på tværs af religion, etnisk baggrund og politisk ståsted.

"Vi har meget mere, der binder os sammen, end der skiller os ad" - Özlem Cekic

Både festivalleder Anne Boukris, den israelske ambassadør i Danmark, Barukh Binah og SF-politikeren Özlem Cekic var i deres åbningstaler påvirkede af forrige weekends terrorhandling. "Af en eller anden årsag er vi her i rummet i dag meget tæt forbundne til de begivenheder, der har fyldt København de sidste 11 dage," som Anne Boukris udtrykte det, hvorefter ambassadøren forestod et øjebliks stilhed til ære for Dan Uzan og Finn Nørgaard.

Læs mere

Sammenhold

Men emnet gled naturligt over i en hyldest af både mangfoldigheden og sammenhængskræfterne. "Vi har meget mere, der binder os sammen, end der skiller os ad," lød det fra Özlem Cekic som optakt til åbningsfilmen "GETT: Sagen om Viviane Amsalem" om en jødisk kvindes religiøse forhindringer i at blive skilt. "Det kunne godt være en muslimsk kvinde. Der er ikke den store forskel," fortsatte Cekic, inden hun over sine personlige oplevelser med racisme og trusler konkluderede: "Man kan godt tage afstand fra en persons holdninger uden at tage afstand fra personen."

For festivalleder Anne Boukris har begivenhederne skærpet ønsket om interkulturelt sammenhold i forbindelse med festivalen. Hun fremhævede, at den jødiske filmfestival altid har handlet om at udfordre måden, vi tænker på; både som jøde, men også interkulturelt og allermest som tænkende, handlende menneske. Helt konkret har det også afstedkommet en ændring i festivalen:

"I går var der en ung mand, der hed Niddal El-Jabri, som ringede til mig og sagde 'Hej Anne – det er Niddal'. Og så sagde jeg 'Det er helt ok. Jeg ved faktisk ikke, hvem du er, og lige nu sidder jeg bare og prøver at få den der festival til at hænge sammen". Så sagde han 'Men hey, jeg vil bare høre, hvad jeg kan gøre for dig'. Og så sagde jeg: 'Ok, det spørgsmål har jeg ikke fået særligt mange gange'. Hvem har egentlig nogensinde sagt det til én? Han sagde: 'Jeg vil bare have, at den festival bliver gennemført – og I skal bare kunne være trygge og glade. Jeg er jyde, og jeg er 28 år, har et lille barn, min kone går med tørklæde – og jeg er muslim og palæstinenser, jeg er det hele. Men den der festival skal bare gennemføres'. Og det endte med at vi satte os sammen og lavede en lille kampagne på Facebook. Og det har faktisk været en stærk oplevelse."

Se kampagnen ('fredsposten') her, som i praksis betyder, at Copenhagen Jewish Film Festival nu sælger 2 billetter for 1 billets pris under hele festivalen – hvis man vælger at tage en ekstra gæst med på baggrund af ovennævnte 'fredspost'. Det kan f.eks. udnyttes, som Asim Iqbal her har gjort:

cphjff_2015_fb

Copenhagen Jewish Film Festival løber fra den 25. februar til 1. marts. Programmet rummer blandt meget andet endnu en visning af åbningsfilmen, Oscar-kandidaten "GETT: Sagen om Viviane Amsalem", og mastodont-dokumentaren om fænomenet Yehushua Leibowitz, et portræt af Nobelprisvinderen Isaac Bashevis Singers fortalt af hans ni 'muser' – samt den dramatiske Israel/Palæstina-spiondokumentar "The Green Prince" og det nyrestaurerede 1940'er-projekt "German Concentration Camps Factual Survey" (også kaldet 'Hitchcock-filmen') om befrielsen af udryddelseslejrene. Læs hele programmet.

Billetter til festivalen koster 75 kr. (45 kr. for Cinematekets medlemmer). Forhøjet billetpris på enkelte arrangementer. Bestil billetter online eller på tlf. 3374 3412.