Talentudvikling i Berlin

350 filmtalenter fra hele verden får mulighed for at udvide deres netværk og blive endnu bedre til deres håndværk i Berlinale Talent Campus, som for ottende år i træk kører sideløbende med Berlinalen. En fantastisk mulighed, siger en tidligere dansk deltager om det tyske initiativ.

Filmfestivalen i Berlin er andet og mere end succesfulde instruktører, Hollywood-stjerner og store spillefilm. Mens de store slås om bjørne og pressedækning, boltrer unge filmtalenter sig nemlig i spændende workshops og inspirerende forelæsninger i Berlinale Talent Campus, som har kørt sideløbende med filmfestivalen i Berlin siden 2003.

Hvert år inviterer Talent Campus omkring 350 filmaspiranter – fra manuskriptforfattere og instruktører til komponister og fotografer – fra hele verden til at udvikle deres talent i selskab med ligesindede, og for mange viser de seks dage i talentlejren sig at være startskuddet til nye samarbejder og nye projekter.

"Min fornemmelse er, at man ikke kan finde et mere internationalt talentudviklings-miljø end det her." Jakob Høgel

"En fantastisk mulighed"

En af de unge filmtalenter, som har deltaget i Berlinale Talent Campus, er den danske instruktør Sven Daniel Vinge Madsen. Invitationen kom i 2008, efter at han tre år tidligere havde vundet Video Marathon med en kortfilm om misundelse.

"Talent Campus er en fantastisk mulighed for at lære nye folk i branchen at kende og udvide sit netværk. Personligt mødte jeg en ungarsk producer, som siden har henvendt sig til mig flere gange for at få et samarbejde i gang," fortæller Sven Daniel Vinge Madsen, som i august sidste år startede på Super16’s instruktøruddannelse og nu er ved at lægge sidste hånd på kortfilmen "Engle i sneen" med Jens Andersen og Henrik Vestergaard i de bærende roller som to brødre, der på hver deres måde håndterer deres fars død.

Fakta

Berlin Talent Campus

  • Berlinale Talent Campus er et internationalt kreativt forum under filmfestivalen i Berlin, hvor talentfulde unge filmfolk modtager ekspertundervisning i filmproduktionens fem afgørende faser: filosofi, pre-produktion, produktion, post-produktion og markedsføring. Samtidig får de en unik mulighed for at udvide deres netværk.
  • Hvert år inviterer Talent Campus omkring 350 filmaspiranter, blandt andet up-and-coming instruktører, manuskript, forfattere, skuespillere, producere, fotografer og komponister.
  • Talent Campus finder i år sted fra lørdag den 13. februar til torsdag den 18. februar. Programmet består blandt andet af forelæsninger, foredrag og workshops.
  • Birgitte Stærmose, Julie Ølgaard og Anders August er blandt de danske filmtalenter, som tidligere har deltaget i Berlinale Talent Campus. I år skal producerne Maria Schou Andersen og Troels Faber samt komponisten Nicklas Schmidt en tur til Berlin.
  • Udover den store Talent Campus i Berlin arrangerer folkene bag arrangementet også mindre Talent Campuses i Guadalajara, Buenos Aires, Durban og Sarajevo for at fremme talentudviklingen i dele af verden, hvor man normalt ikke har ressourcer til den slags. 

Læs mere om Berlin Talent Campus 

Besøg af Mike Leigh

For Sven Daniel Vinge Madsen var Berlinale Talent Campus især præget af, at han samtidig deltog i konkurrencen Berlin Today Award, som er åben for alle Talent Campus-deltagere. Ud af omtrent 300 manuskripter var hans blandt de blot 15, som skulle kæmpe om ophavsmandens chance for at få lov til at producere en kortfilm i samarbejde med et stort tysk produktionsselskab. Sejr blev det ikke til, men det var alligevel interessant for den unge instruktør at være med i kapløbet.

"Det var virkelig spændende og lærerigt at komme ud og prøve at pitche mit manuskript til de der store produktionsselskaber," fortæller han.

Når tiden ikke gik med at holde møde med potentielle producenter, deltog Sven Daniel Vinge Madsen i workshops og foredrag, blandt andet med instruktøren Mike Leigh.

"Talent Campus benytter sig af, at der er så mange instruktører og producere, som allerede er i Berlin på grund af festivalen, og mange af dem kommer forbi for at give lectures," husker Sven Daniel Vinge Madsen.

Fra Peru til Japan

En af de erfarne filmfolk, som er blevet inviteret til Berlinale Talent Campus som underviser i år, er Jakob Høgel. Som mentor på tre af de i alt tolv projekter, som er blevet udvalgt til programmet Docs Station, får New Danish Screens kunstneriske leder mulighed for at spotte nogle af de nye dokumentartalenter fra hele verden, når årets Talent Campus starter lørdag den 13. februar.

"Min fornemmelse er, at man ikke kan finde et mere internationalt talentudviklingsmiljø end det her. 'Mine' projekter siger i virkeligheden det hele – et er peruviansk, et andet er japansk. Det er ikke noget, vi ser til daglig i Danmark."

En seriøs legeplads

Det er første gang, Jakob Høgel skal undervise på Talent Campus, men han er allerede imponeret over arrangementet. Et af de punkter, som han mener, adskiller det tyske arrangement fra mange andre talentudviklingsinitiativer er det globale fokus. Et andet er den seriøsitet, de unge filmfolk bliver mødt med.

"Ofte har sådan nogle arrangementer en forholdsvis kommerciel indgangsvinkel til tingene. 'Lad dem vise, hvad de kan, og så må vi se, om der er nogen, som gider smide nogle penge efter dem.' Sådan er det ikke i Berlin – der er en helt anden ånd. Man tager talenterne alvorligt og går meget op i, at de skal have den rette mentor, som kan bidrage med noget," siger han og tilføjer, at det dog også ser ud, som om der bliver plads til leg i Berlin. 

"Det virker seriøst, men samtidig er det også en åben legeplads. Der er ikke et snævert sigte af, at nu skal de have X antal kroner ud af det i den anden ende. Det kan jeg utrolig godt lide."

Tags: