Telefonbesked fra mor

TALENT. Edda Rós' "Telefonbesked fra mor" portrætterer et familieforhold, der ligger langt fra kernefamiliens ideal. Dokumentarfilmen vises den 3. februar i Cinematekets SneakBar.

"Hej Edda, det er moren" lyder det fra telefonsvareren. Hilsnen er efterfulgt af én ud af mange beskeder fra Eddas mor, Marianne, hvor hun beretter om hverdagens trivialiteter.

... Jeg går altid derfra med et par af hendes skarptformulerede punchlines i baghovedet, som får mig til at smile indeni

I sin kortfilm "Telefonbesked fra mor", skildrer Edda Rós sit eget og sin brors forhold til deres psykisk syge mor. Med afsæt i sin egen situation, havde Edda længe leget med tanken om at lave en film, om det at være pårørende til en psykisk syg. "Det fylder naturligvis meget i mit liv, og jeg synes ikke, der er særlig mange gode film om emnet, trods det at vi er mange, som er i berøring med en psykisk syg," siger instruktøren.

Det var telefonsvarer-beskederne, der blev katalysator for tilblivelsen af kortfilmen om deres forhold til hinanden. "Det fascinerede mig, at beskederne fra min mor på sin vis er ret banale og nærmest stereotypisk 'mor-agtige', samtidig med at man aner, hvorledes tankerne stikker af med hende, på en måde som er ret karakteristisk for hende."

Edda er uddannet fra Kunstakademiets Designskole indenfor design til film, tv og animation. Til dagligt arbejder hun både indenfor animation og dokumentarfilm. Tanken bag "Telefonbesked fra mor" var for Edda, at lave en film som hun selv har haft lyst til at se "som usikker 14-årig, hvor der var brug for at se eksempler på, at det også kan være en styrke at være barn af en psykisk syg", som hun selv udtaler det.

Hjerterum i et forhindringsfyldt familieforhold

Med diagnosen 'maniodepressiv' sætter Marianne sine børns tålmodighed på prøve, og de daglige op- og nedture er en udfordring, som de to søskende håndterer forskelligt. For Edda var det vigtigt at lave en kortfilm om sin mor ud fra et kunstnerisk overskud – snarere end ud fra en informerende tilgang til emnet. For selvom Marianne er psykisk syg, ser Edda hende som en atypisk ressourceperson.

"Der er en afdramatiserende humor i vores omgangsform, som jeg også har haft lyst til at dele med omverdenen," forklarer Edda. "Samtidig med at hun kan være en stor mundfuld at tilbringe lang tid sammen med, så går jeg altid derfra med et par af hendes skarptformulerede punchlines i baghovedet, som får mig til at smile indeni. Jeg bliver ofte inspireret og forundret over hendes måde at tænke på."

"Jeg har helt klart et mere afslappet forhold til min mor end min 4 år ældre bror, og det skinner igennem i filmen. Min bror kæmper med at få et almindeligt småbørnsfamilieliv til at gå op, hvor bedstemor så bliver en uberegnelig faktor. Han prøver at imødekomme vores mor, som gerne vil se sine børnebørn, men det er svært, når man aldrig kan regne med hendes tilstand," siger Edda.

"Telefonbesked fra mor" har ifølge Edda bragt hendes lille familie tættere sammen. "Min bror og jeg har begge haft godt af at se tingene mere udefra, og min mor siger, at hun har nydt at vi havde et fælles projekt, vi arbejdede med i de 6 måneder, mens optagelserne stod på."

Fordi Edda altid har talt åbent om det, at hendes mor er psykisk syg, har hun fundet ud af, at emnet ligger mange mennesker på sinde. "Jeg bliver altid mødt med stor nysgerrighed om emnet og har i forlængelse deraf opdaget, at der er et direkte behov hos pårørende for at dele erfaringer."

"Telefonbesked fra mor" vises i Cinematekets SneakBar fredag den 3. februar kl. 19.00 og 21.00 – og onsdag den 15. februar kl. 21.30.
Billetter kan bestilles på tlf. 3374 3412.

Læs mere om SneakBar i Cinemateket.

Trailer: SneakBar i februar