Theodor Christensen fejres i Kosmorama

THEODOR CHRISTENSEN. Dokumentarfilminstruktøren ville være fyldt 100 år den 6. april. På dagen blev det markeret på både Filmskolen og Filminstituttet, og fejringen fortsætter i løbet af året. Kosmorama har netop udgivet en artikel, hvor hovedpersonen får ordet.

Det Danske Filminstitut fejrer Theodor Christensen med en stribe aktiviteter: filmserier, foredrag, en udstilling i Filmhuset og et antal af Theodor Christensens film på Filmcentralen.dk.

Filminstituttets magasin kosmorama.org publicerer i de kommende måneder en række artikler, der belyser Theodor Christensens liv og værk fra forskellige perspektiver. På jubilæumsdagen er det en indledende artikel og den 1. maj et særnummer, hvor danske dokumentarfilmfolk fortæller om deres personlige forhold til fødselaren og hans film. Senere på året tager to britiske forskere Christensens film i akademisk øjesyn.

Læs også

Mandag den 7. april 2014 udkommer:

Doxfather – En Theodor Christensen Biografi
af Palle Bøgelund Petterson

Læs om Theodor Christensens omtumlede liv i denne biografi, hvor forfatteren på en unik baggrund af hidtil ukendt biografisk materiale og private fotos har skabt en personlig biografi om the Doxfather, som kaster nyt lys over hans tragiske skæbne. Bogen giver samtidig et detaljeret billede af filmbranchen i Danmark i 40'erne og 50'erne, ikke mindst under besættelsen.

Kan købes hos boghandlere og i Filmhusets Boghandel og webshop

 

I denne indledende artikel får hovedpersonen selv ordet. Mestendels, men ikke helt. For går man på jagt i den omfattende samling, DFI opbevarer efter Theodor Christensen, dukker et væld af spændende dokumenter op om hans mangeartede virke, som også andre end han selv har skrevet. Et naturligt stoppested på vejen til en hundredårsfejring er halvtredsårsfødselsdagen i 1954, hvor kolleger i tale og på skrift hyldede vennen og mentoren ’Theodor’ eller ’Tippe’, som han hed blandt venner. Og allerede på halvvejen til de hundrede år tegner der sig et billede af en helt uomgængelig skikkelse i dansk dokumentarfilm.

Læs Kosmoramas artikel: Theodor Christensen - pioner, polemiker, propagandist af Lars-Martin Sørensen