Theodor Christensen og dansk film

Billede til artiklen Theodor Christensen og dansk film
Theodor Christensen, en af dansk dokumentarfilms foregangsmænd og en omdiskuteret kulturpersonlighed, bliver nu centrum for et filmhistorisk projekt.

Theodor Christensen var sammen med vennen Karl Roos grundlægger af den danske dokumentarfilmbevægelse, og i 1938 debuterede de to som filminstruktører. Året efter tog Theodor Christensen til London for at studere engelsk dokumentarfilm, som var en af hans væsentlige inspirationskilder, og samme år lavede han et af sine hovedværker, "Iran - det nye Persien" (1939), der blev skoledannende og betød et gennembrud i dansk dokumentarfilm.

Under besættelsen af Danmark blev Theodor Christensen en førende skikkelse i dokumentarfilmmiljøet, og i 1946 skabte han på bestilling af Frihedsrådet hovedværket, "Det gælder din Frihed", der blev hans mest omstridte film. Filmen stillede sig stærkt kritisk overfor den danske samarbejdspolitik og satte upopulært spørgsmålstegn ved regeringens forhold til modstandsbevægelsen. Under urpremieren udvandrede flere politikere fra visningen, og en af dem lovede Theodor Christensen tæsk i en mørk baggård.

Theodor Christensen-projektet

Kulturministeriets forskningspulje (tips & lottomidlerne) vil med 700.000 kr. støtte den filmhistoriske forskning om Theodor Christensen, der gennemføres i løbet af 2009 som en del af Det Danske Filminstituts forskningsstrategi.

Der vil blive indsamlet og restaureret et udvalg af Theodor Christensens film, bl.a. til en dvd med nyrestaurerede film. Desuden vil forskningen resultere i foredrag, artikler og en grundskitse til en biografi.

Det menes, at Theodor Christensen i løbet af knap 30 år nåede at instruere omkring 50 film foruden de manuskripter, han skrev til andre instruktørers film, men i forbindelse med projektet forventes det, at der vil dukke flere film op, som ikke tidligere har været registreret.

Theodor Christensens brede virke

Theodor Christensen blev også på mange andre områder en central figur i dansk film. Sammen med Karl Roos begyndte han at skrive filmanmeldelser i 30'erne, og i 1936 udgav de bogen 'Film', der er det første egentlige filmteoretiske værk på dansk. Christensen bidrog gennem årene løbende med artikler og debatindlæg i danske aviser og tidsskrifter, og han fremstod som en engageret og inspirerende kollega og mentor for unge filmfolk.

Christensen engagerede sig i perioden 1962-67 i cubansk film som underviser og vejleder på det cubanske filminstitut ICAIC. I Danmark var han med til at udforme Filmloven af 1964, og han blev i 1966 ansat som underviser på Den Danske Filmskole, som han havde været fortaler for siden 1930'erne. Theodor Christensen døde i 1967.

Leder af Theodor Christensen-projektet er ph.d. Palle Bøgelund Petterson, som allerede er i fuld gang med at lede efter personer, som har kendt Theodor Christensen eller sidder inde med væsentlige oplysninger og arkivalier om ham. Gør du det, kan du kontakte Palle Bøgelund Petterson på palleb@dfi.dk.

Nationalfilmografien: Theodor Christensen