Theodor Christensen – pioner

JUBILÆUM. Filminstruktør, provokatør, kosmopolit, teoretiker, filmkritiker, mentor, lærer. Den 6. april ville Theodor Christensen være fyldt 100 år.

Theodor Christensen var både teoretisk og praktisk en helt central figur i opbygningen af den danske dokumentarfilmbevægelse, ikke mindre end ca. 50 film instruerede han, og han skrev derudover manuskripter til en række film, som blev realiseret af andre instruktører.

Theodor Christensen debuterede hos det lille nystiftede selskab Minerva Film, hvor han blev ansat til at få en film ud af Ingolf Boisens store materiale om det danske ingeniørfirma Kampsax' bygning af den transpersiske jernbane. Resultatet blev blandt andet filmen "Iran – det nye Persien", der regnes for dansk dokumentarfilms gennembrud. Ikke mindst pga. filmens slutsekvens, der er en opvisning i, hvordan musik og klipperytme kan gøre en film om et så jordnært emne som bygningen af en jernbane til medrivende kunst.

Kernen i Theodor Christensens filmsyn var, at en film bør være en handling af billeder, ikke billeder af en handling. Det er i klipningen, at en films struktur i sidste ende opstår. Hovedværket i Theodor Christensens produktion er og bliver "Det gælder din Frihed" fra 1946. Det er også hans mest omstridte film, da den skarpt kritiserede samarbejdspolitikken under krigen og blev lagt for had allerede ved premieren.

Ud over at instruere og skrive manuskripter var Theodor Christensen engageret i film på mange andre måder: Et par år efter krigen ledede han UNESCO's filmafdeling i New York. Fra 1952 var han tilknyttet et undervisningscenter i den nordlige Ceylon som audiovisuel ekspert. Han fungerede som kunstnerisk rådgiver ved det cubanske filminstitut ICAIC i Havana, hvor han opholdt sig i tre perioder fra 1962 til 1967.

Theodor Christensen var samtidig meget aktiv i opbygningen af Den Danske Filmskole, der blev grundlagt i 1966. Han nåede at undervise på skolens første hold og var ved sin død i 1967 desuden dybt optaget af en film om Georg Brandes.

Theodor Christensens 100 års-jubilæum fejres