Theoscopet – den hånddrevne enmandsbiograf

MUSEALT. Et sjældent apparat fra Filminstituttets samling er Theoscopet fra omkring år 1900 – fremstillet i mahogni og med håndsving. 

Theoscopet fungerede som en avanceret flip-bog. Man så de levende billeder ved at kigge ned i apparatet og dreje håndtaget rundt og for øjnene af beskueren "bladres" hundredvis af små fotografier igennem og øjet opfangede bevægelsen som en film.

Theoskopet-maskine

Thescopet blev opfundet af franskmanden Theophilus Eugene Lacroix. Apparatet blev solgt i Paris i 1900 og kunne erhverves i 2 fine modeller – en i mahogni til 50 franc eller palisander til 80 franc. En pæn sum i 1900. Apparatet var eksklusivt og blev brugt i finere Saloner og i hjemmet.

Theoskopet-indblik

Et andet tilsvarende apparat som også var baseret på flip-bogen var Mutoscopet opfundet i 1895. Mutoscopet blev fremstillet med møntindkast og stod på mange markeder og i forlystelsesparker, hvor man for en mønt kunne se en lille film som varede omkring et minut.

Theoskopet-bad

Mutoscopet var et billigt alternativ til biografen. Filmene var ofte små komiske fortællinger, men der var også mange film med let erotisk karakter. Det var nok filmenes letpåklædte damer som gjorde at mutoscopet forblev populært. Hvilken nysgerrig teenagedreng ville kunne modstå titler som "Through the Keyhole", "Oriental Fantasy" eller "The Boxing Beauties". 

"The boxing beauties"