Thessaloniki-festival med danske film

FESTIVAL. Tre vigtige danske flygtningefilm er på programmet på årets Thessaloniki Dokumentarfilmfestival, der også hylder instruktør Jon Bang Carlsen med en kavalkade på seks film.

Den græske Thessaloniki Dokumentarfilmfestival sætter i år under overskriften Refugees: Escape to Freedom? fokus på flygtningekrisen. I den forbindelse er tre danske film inviteret med i programmet.

Andreas Kofoeds "Et hjem i verden" følger fem asylbørn, som forsøger at finde sig til rette på en dansk Røde Kors-skole. Michael Graversens "Drømmen om Danmark" går tæt på en ung mands liv som uledsaget flygtning. Vladimir Tomic, der selv for to årtier siden kom til Danmark som flygtningebarn under urolighederne i Bosnien, er i "Flotel Europa" vendt tilbage til sine oplevelser i den midlertidige flygtningelejr af samme navn.

Jon Bang Carlsen kavalkade

Jon Bang Carlsen har gennem sit langvarige virke som instruktør vundet stribevis af danske og udenlandske priser for sine værker. Instruktøren bliver nu hyldet på Thessaloniki Dokumentarfilmsfestival i Grækenland, hvor hele seks af hans film er på programmet.

Blandt filmene er hans seneste produktion, "Déjà vu".  I det meget personlige værk ser Bang Carlsen tilbage på fyrre års virke som filmskaber. Barndommen er det igangsættende moment i en fortælling, der berører nogle af instruktørens tilbagevendende centrale temaer såsom tvivlen på Gud og den fraværende faderskikkelse.

Festivalen griber også tilbage til Bang Carlsens tidligere film, som "Fugl Fønix" og "Hotel of the Stars", hvor den amerikanske drøm og frihedsopfattelse er i fokus. "Portræt af Gud" fra 2001 handler om kristendom og har, ligesom en anden programsat Carlsen-film "Addicted to solitude", afsæt i Sydafrika. En nyere film er "Cats in Riga" fra 2014, hvor instruktøren observerer dovne katte og travle mennesker i den lettiske hovedstad, Riga.

Thessaloniki Documentary Film Festival (11. til 20. marts)