"Tilfældets gaver" - Ny bog af Jørgen Leth

Billede til artiklen Tilfældets gaver - Ny bog af Jørgen Leth
"Tilfældets gaver - tekster om at lave film" er titlen på en ny bog af Jørgen Leth. Bogen samler Jørgen Leths centrale tekster om at lave film: hans ideer om spilleregler, klipning, musik, det dumme kamera, det antropologiske blik og hans kontrakt med tilfældet.

Bogen består af poetiktekster, tekster om og til udvalgte film, synopser og tekster på mange af de film, der aldrig blev til noget og ikke mindst ideer til nye film. Teksterne strækker sig fra en tidlig synopsis til "Det uperfekte menneske" fra 1968 til et stort retrospektivt overblik fra 2008 over alle filmene.

Citat fra bogen: "Tilfældet er min gode ven. Jeg har et fortroligt forhold til tilfældet. Det kommer mig ofte til hjælp i afgørende situationer. Det flytter tingene videre i små eller større hop. Sommetider har jeg en fornemmelse af at have en kontrakt med tilfældet. Det som inviterer tilfældet er, at jeg holder min dør åben, så det kan komme ind. At holde døren i et igangværende arbejde åben er en slags besværgelse." - Jørgen Leth.

Jørgen Leths samlede filmproduktion udkommer som dvd 2007-2009. De fem første bokse i serien "The Jørgen Leth Collection" rummer de antropologiske film (1-5), sportsfilmene (6-11), rejsefilmene (12-18), fiktionsfilmene (19-21) og portrætfilmene (22- 29). Sjette og sidste boks i serien rummer Leths eksperimentalfilm og udkommer sommeren 2009.

"Tilfældets gaver" udkommer fra forlaget Gyldendal onsdag den 11. februar og kan købes i Cinematekets Film- og Boghandel.

[Foto: ubekendt]