Tjekkisk hæderspris til Jørgen Leth

For tredje gang i år modtager Jørgen Leth en hæderspris for sit samlede livsværk.

Jørgen Leth fik årets Æres-Bodil for sit dokumentariske arbejde gennem tiderne. I sidste måned modtog han en ærespris på Athens International Film Festival "[i] anerkendelse af hans fremragende og mangesidede bidrag til filmkunsten", som det står indgraveret i statuetten.

Nu bliver Danmarks poetiske auteur endnu engang æret for sit livsværk – denne gang på den anerkendte tjekkiske festival Jihlava International Documentary Film Festival, hvor han modtager prisen Contribution to World Cinema. Prisen går hvert år til en betydningsfuld personlighed inden for dokumentarfilm, og de sidste års vindere tæller bl.a. legender som Frederick Wiseman og Menoel de Oliveira.

Leth har i tidligere år fået vist sine film på den tjekkiske festival, bl.a. i en retrospektiv serie i 2004. I år er han særlig gæst og enmands-jury i kategorien for bedste verdensdokumentar, leder workshops og holder oplæsningsseancer.

Opmærksomhedsboom

Jørgen Leth fortæller, at han gennem de senere år har oplevet en eskalerende interesse for sine film.

"Det er skønt at blive værdsat og opleve en bølge af anerkendelse for mit arbejde. Der er rigtig mange fra hele verden, der vil snakke med mig og skrive interviews, og her på festivalen kan jeg virkelig mærke en entusiasme, især blandt det unge publikum. Der er fulde huse til mine film og oplæsninger," fortæller Jørgen Leth fra Jihlava.

Instruktøren er travlt beskæftiget med juryarbejde og arrangementer på festivalen, hvor han i går læste op fra sin erindringsbog "Det uperfekte menneske" for fuldt hus. I aften bliver brasilianske Amir Labakis portrætfilm "27 Scenes About Jørgen Leth" vist, og lørdag holder Leth masterclass, hvor han vil tale om "Det erotiske menneske" og vise klip fra filmen, som er under udvikling.

Ifølge Leth er det især samarbejdet med Lars von Trier, "De fem benspænd" fra 2003, som har været med til at åbne øjnene for Leths tidligere arbejde i lande som Tjekkiet, Polen, Grækenland, USA og Brasilien. Også "27 Scenes About Jørgen Leth" og det for nyligt udgivne bokssæt "The Jørgen Leth Collection" med instruktørens samlede værker har øget opmærksomheden.

Jihlava International Documentary Film Festival åbnede tirsdag den 27. oktober og slutter på søndag den 1. november.